Nasional

MASA seru penyatuan fiskal dan pengukuhan PKS di bawah bajet 2023

Institut Masa Depan Malaysia (MASA) ingin menggesa Kerajaan untuk mempertimbangkan senarai untuk Bajet 2023 dalam dua bidang utama – penyatuan dan pengukuhan fiskal daripada perusahaan kecil dan sederhana (PKS).

Sehingga Jun 2022, hutang Malaysia berjumlah RM1.045 trilion manakala Persekutuan Bayaran khidmat hutang kerajaan ialah RM43.1 bilion, atau 18.4 peratus daripada negara hasil. Ia juga dilaporkan bahawa RM19.8 bilion telah dibelanjakan pada akhir Jun 2022 untuk membayar jumlah pembayaran faedah hutang Malaysia.

Memandangkan ketidaktentuan yang dihadapi oleh ekonomi global, Malaysia mesti memiliki keadaan yang kukuh asas fiskal. Perbelanjaan operasinya meningkat, dengan emolumen mengambil hampir 37 peratus dan caj persaraan sebanyak 12 peratus syer kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK).

Oleh itu, langkah pertama ialah mengurangkan perbelanjaan kerajaan. Kerajaan mesti mempertimbangkan pendekatan alternatif untuk menguruskan wang tunai Malaysia aliran untuk kewangan yang sihat dengan mengurangkan pelaksanaan projek yang tidak penting dan perbelanjaan yang tidak perlu. Daripada memberi tumpuan kepada lebuh raya dan membina bangunan pencakar langit, pihak Kerajaan harus menekankan untuk meningkatkan taraf hidup dan kesejahteraan Rakyat.

Kerajaan harus membangunkan strategi penjanaan pendapatan baharu, dengan tumpuan kepada meningkatkan produktiviti negara. Cukai sahaja membentuk 73.2 peratus daripada jumlah hasil. Sebagai demikian, Kerajaan perlu mencari sumber pendapatan baharu untuk negara.

Sepatutnya memanfaatkan pertumbuhan ekonomi digital dan automasi untuk meningkatkan daya saing dan produktiviti.

Sebagai pendekatan jangka pendek, mekanisme cukai untuk meluaskan kurungan cukai untuk T5 kepada T10 individu dan syarikat besar harus dilaksanakan.

Kerajaan boleh gunakan ini peluang untuk mendapatkan semula sebarang cukai yang hilang daripada pendapatan yang tidak diisytiharkan. Untuk jangka masa panjang pendekatan, kerajaan mesti membuat langkah besar dalam reformasi hasil yang besar dan menyelaraskan dasar fiskalnya untuk penyatuan kewangan yang lebih baik.

PKS mesti disokong dalam semua kos. Bukan sahaja mereka membentuk 97.4 peratus daripada semua pertubuhan perniagaan di negara ini. Mereka juga menyumbang 37.4 peratus daripada KDNK. Sektor ini sentiasa menjadi tulang belakang kepada ekonomi negara, menyumbang 11.7 peratus dalam eksport dan 47.8 peratus dalam menyediakan pekerjaan.

PKS adalah segmen yang paling terjejas akibat pandemik itu. Mereka masih bergelut dalam menghadapi masalah ekonomi global yang disebabkan oleh inflasi, meningkat kadar faedah, kelemahan ringgit dan kekurangan buruh.

Kenaikan kadar dasar semalaman (OPR) tiga kali ganda tahun ini memberi kesan kepada momentum pemulihan ekonomi negara dan juga prestasi PKS.

Oleh itu, Kerajaan mesti mencari jalan untuk mengurangkan beban rakyat dan PKS dalam pembentangan Bajet 2023 akan datang.

Dalam membantu PKS, institusi perbankan harus memberikan fleksibiliti dalam pembayaran balik pinjaman dan penstrukturan semula. Syor Majlis Pemulihan Negara (MPN) untuk moratoria khusus disediakan serta-merta kepada perniagaan yang memerangi wabak itu, hendaklah dilaksanakan tanpa berlengah-lengah.

Proses membawa masuk buruh asing ke negara ini harus dipercepatkan melalui penggunaan teknologi untuk mempercepatkan pengambilan.

Pemantauan yang diselaraskan oleh agensi kerajaan dan kementerian yang berkaitan mesti dipergiatkan untuk memastikan kecekapan dan ketelusan dalam membawa mereka bekerja dalam sektor di negara ini.

Bajet 2023 juga harus memberi insentif kepada transformasi digital PKS. Jepun, Korea dan Thailand boleh menjadi penanda aras bagi Malaysia dalam mencapai status berpendapatan tinggi negara menjelang 2030.

Penstrukturan semula perniagaan dan transformasi digital yang pantas untuk memastikan penembusan digital aplikasi teknologi seperti pembayaran mudah alih, e-dagang dan aplikasi awan dalam kalangan PKS mesti diterokai oleh agensi kerajaan dan kementerian yang berkaitan untuk membina daya tahan PKS yang kalis masa hadapan.

MASA berharap cadangannya akan ditimbang oleh Kerajaan dan diterjemahkan ke dalam pelan dan dasar strategik selaras dengan Wawasan Kemakmuran Bersama (SPV2030) untuk membangunkan pengagihan ekonomi yang mampan, saksama dan inklusif di semua peringkat.

(Visited 163 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button