Alam SekitarBanjir

Mangsa banjir di Kelantan, Terengganu meningkat

KUALA LUMPUR: Hujan lebat berterusan di Kelantan dan Terengganu menyebabkan lebih ramai penduduk terpaksa dipindahkan ke pusat pemindahan sementara banjir malam tadi.

Di Kelantan, seorang remaja lelaki berusia 13 tahun menjadi mangsa banjir kedua di negeri itu selepas ditemui lemas di Kampung Talang dekat Kadok pada 7.15 malam.

Timbalan Ketua Polis Kelantan Muhamad Zaki Harun berkata Mohamad Fazli Tamri, pelajar SMK Kubang Kiat, dipercayai menunggang basikal bersama rakan-rakannya sebelum terbabas dan terjatuh ke dalam terusan pada 6.20 petang.

Seorang lelaki berusia 70 tahun, sebelum itu ditemui mati lemas di Kampung Kuala Gris dekat Dabong di Kuala Krai.

Setakat 9 malam, jumlah mangsa banjir di Kelantan meningkat kepada 7,558 melibatkan 2,449 keluarga, sehingga 6,018 daripada 2,019 keluarga pada awal petang.

Enam puluh enam pusat pemindahan telah dibuka di tujuh daerah – masing-masing 16 di Kuala Krai dan Pasir Mas, 15 di Tanah Merah, lapan di Jeli, enam di Pasir Puteh, empat di Machang dan satu di Kota Bharu.

Di Terengganu, jumlah mangsa banjir meningkat kepada 6,963 daripada 2,072 keluarga setakat 8 malam, berbanding 5,722 daripada 1,736 keluarga pada sebelah malam.

Sebanyak 117 pusat pemindahan telah dibina di lapan daerah, terdiri daripada 32 di Besut, 27 di Setiu, masing-masing 17 di Kemaman, Hulu Terengganu dan Dungun, lima di Kuala Nerus dan masing-masing satu di Kuala Terengganu dan Marang.

Seratus enam puluh pelajar Tingkatan Lima yang tinggal di asrama di dua sekolah menengah telah dipindahkan ke pusat pemindahan berhampiran.

Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2021 dijadualkan bermula pada 2 Mac dan berakhir pada 29 Mac.

 

(Visited 247 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button