Ekonomi

Malaysia sedia jadi hub pelaburan serantau, antarabangsa

Malaysia kini berada di atas landasan yang betul untuk menjadi hub pelaburan serantau dan antarabangsa semula.

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, kerajaan telah menyediakan persekitaran yang selamat untuk pelabur berikutan kejayaan program vaksinasi negara.

Katanya, dengan kerjasama Keluarga Malaysia, gelembung selamat untuk semua perniahaan dengan norma baharu diterapkan dengan selamat.

“Rancangan Malaysia ke-12 telah menggariskan 9 fokus memulihkan pelaburan Malaysia. Antara lain adalah merancakkan pertumbuhan ekonomi, mengukuhkan ekonomi, meningkatkan keselamatan sosial, membasmi
kemiskinan tegar dan mengurangkan jurang pendapatan di seluruh

“Keunikan rakyat Malaysia yang berbilang kaum, dengan sosial yang pelbagai strata telah lama memberi peluang kepada pelabur. Berbeza
bangsa, misalnya, memerlukan keperluan yang berbeza. Dalam pemahaman lain, lebih banyak produk dan perkhidmatan berpotensi untuk dipasarkan di negara ini,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika melancarkan Invest Malaysia Kuala Lumpur 2021 dengan tema ‘Membangunkan semula ekonomi lestari’ secara maya hari ini.

Perdana Menteri berkata, Malaysia Malaysia menyediakan persekitaran yang paling kondusif untuk komuniti perniagaan untuk melabur.

Malah negara ini merupakan pintu masuk ke Pasaran ASEAN melalui Ekonomi Komprehensif Serantau Perkongsian (RCEP).

“15 negara dalam RCEP sahaja, menjana hampir 30% daripada KDNK global. Telah dianggarkan bahawa mkeseluruhan pendapatan KDNK akan meningkat sebanyak US$174 bilion menjelang 2030.

“Ini akan memberi korporat dan Perusahaan Mikro, Kecil dan Medium (UMKM) lebih bersaing sambil memudahkan akses ke pasaran serantau yang lebih besar.

“Iklim pertumbuhan ini diperkukuhkan lagi dengan peningkatan yang konsisten dalam bidang infrastruktur digital,” kata Ismail.

Di pentas antarabangsa, Malaysia tetap aktif dan merupakan pemain utama dalam Perjanjian Komprehensif dan Progresif untuk Perkongsian Trans-Pasifik yang melibatkan lebih daripada 500 juta penyertaan dengan gabungan KDNK AS$10 trilion.

Malaysia juga memberikan perhatian khusus untuk teknologi hijau dalam Revolusi Industri Keempat Negara (4IR) dan Pelan Pembangunan Ekonomi Digital Malaysia (MyDigital).

“Dengan 4IR, kami berhasrat untuk mewujudkan ekosistem di dalam kami ekonomi yang akan diterajui oleh sains, teknologi dan inovasi.

“Ini akan memudahkan pengembangan teknologi tempatan, oleh mewujudkan peluang ekonomi dan mengembangkan bakat di bidang seperti Kecerdasan Buatan, Internet, dan Tekonologi Blockchain.

“Lebih-lebih lagi dengan MyDigital bidang pembuatan polisi akan dibuat memberi tumpuan kepada pembangunan infrastruktur dan modal insan. Ini akan memastikan akses yang luas dan penggunaan baru yang optimum generasi teknologi,” jelasnya.

Mengenai ekonomi sifar karbon, Bursa Malaysia dan pelbagai kementerian serta pihak swasta kini bekerjasama secara konsisten untuk melaksanakanya.

Malaysia berhasrat untuk menjadi neutral karbon seawal tahun 2050.-SM

 

 

 

 

(Visited 91 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button