Nasionalpilihan

Latusan Gunung Ruang: AirAsia batal penerbangan ke beberapa lokasi

AirAsia membatalkan penerbangan ke dan dari beberapa destinasi selaras dengan Maklumat Keselamatan CAAM 09/2024 yang diterbitkan pada 11:50 pagi.

Ini berikutan letusan Gunung Ruang di Kepulauan Sulawesi Indonesia, yang mengakibatkan awan abu gunung berapi yang meluas menjejaskan ruang udara dan jarak penglihatan di rantau ini, Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) mengiktiraf ini sebagai ancaman serius terhadap keselamatan pesawat dan penumpang syarikat penerbangan.

Penerbangan ke dan dari sembilan lapangan terbang termasuk Kota Kinabalu, Tawau, Sandakan, Labuan, Miri, Sibu, Bintulu, Kuching dan Brunei akan terjejas oleh pembatalan bermula hari ini, 18 April 2024 pukul 10 pagi hingga 19 April 2024 pukul 8 pagi.

AirAsia komited untuk mengutamakan keselamatan pada masa ini dan telah memaklumkan semua tetamu yang terjejas akibat pembatalan tersebut. Tetamu yang melancong ke/dari destinasi yang terlibat digalakkan untuk menyemak e-mel dan telefon bimbit berdaftar mereka untuk pemberitahuan pembatalan.

Tetamu AirAsia yang melakukan perjalanan ke/dari destinasi yang terjejas boleh menyemak status penerbangan terkini mereka di airasia.com/flightstatus.

Bo Lingam, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia Aviation Group berkata: “Kami faham bahawa ini boleh menyebabkan kesulitan kepada tetamu kami dan kami memohon maaf atas gangguan kepada rancangan perjalanan mereka.

“Walau bagaimanapun, keselamatan tetamu dan krew kami adalah yang utama dan kami menghargai pemahaman dan kerjasama tetamu kami pada masa ini. Kami akan terus memantau keadaan dengan teliti dan bekerjasama dengan pihak berkuasa yang berkaitan termasuk CAAM untuk menilai syarat untuk menyambung semula operasi ke destinasi yang terjejas.

“Kami mendedikasikan semua eksekutif kanan dan sumber di darat untuk memastikan keselamatan tetamu dan pesawat kami di tengah-tengah keadaan ini, dan kami berterima kasih kepada semua tetamu kami atas sokongan dan kesabaran berterusan mereka pada masa ini.”

Berdasarkan peristiwa cuaca ini, AirAsia menyediakan pilihan berikut untuk tetamu yang penerbangannya telah dibatalkan:

  1. Pindah Penerbangan: Tukar satu kali kepada mana-mana tarikh perjalanan baharu dalam tempoh 30 hari dari tarikh berlepas asal pada laluan yang sama tanpa kos tambahan dan tertakluk kepada ketersediaan tempat duduk; ATAU

2. Akaun Kredit: Kekalkan nilai tempahan penerbangan dalam akaun ahli airasia Rewards tetamu untuk perjalanan masa hadapan dengan AirAsia untuk ditebus dalam tempoh 730 hari kalendar (2 tahun) dari tarikh pengeluaran. Tarikh perjalanan tempahan baharu boleh jatuh pada mana-mana tarikh dalam jadual penerbangan yang diterbitkan di airasia.com

Tetamu yang ingin membuat perubahan tempahan dalam talian boleh berbuat demikian di airasia.com atau AirAsia MOVE (sebelum ini dikenali sebagai airasia Superapp). Daripada kategori yang tersedia, klik pada “Perubahan Tempahan” kemudian “Perubahan Penerbangan” dan akhirnya “Penerbangan saya telah ditukar oleh AirAsia.” Dari sana, cuma ikut arahan untuk membuat perubahan pada tempahan anda.

Ikuti AirAsia di media sosial @airasia di X dan @flyairasia di Instagram atau hubungi pasukan sokongan pelanggan kami di support.airasia.com untuk maklumat terkini. – SM

(Visited 55 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button