Ekonomi

Kucingko meterai perjanjian tatajamin dengan Kenanga Investment Bank

 Kucingko Berhad (Kucingko), penyedia perkhidmatan pengeluaran animasi 2D yang mapan mengumumkan pemeteraian perjanjian taja jamin dengan Kenanga Investment Bank Berhad (Kenanga Investment Bank) untuk IPO akan datang di Pasaran ACE Bursa Malaysia Securities Berhad (Bursa Securities).

Pelaksanaan IPO Kucingko, menurut draf prospektus yang terdapat di laman web Bursa Securities’, melibatkan terbitan awam 100.0 juta saham biasa baharu dan tawaran untuk penjualan 100.0 juta saham biasa sedia ada, yang mewakili agregat 40.0% daripada jumlah yang diperbesarkan. saham biasa Syarikat.

IPO melibatkan 25.0 juta Saham Terbitan, mewakili 5.0% daripada jumlah saham biasa yang diperbesarkan, diperuntukkan untuk permohonan oleh orang awam Malaysia, dengan separuh daripada peruntukan ini dikhaskan untuk pelabur Bumiputera.

10.0 juta Saham Terbitan, mewakili 2.0% daripada jumlah saham biasa yang diperbesarkan, diperuntukkan untuk permohonan oleh pengarah yang layak, pengurusan kanan utama, pekerja dan syarikat bersekutu yang telah menyumbang kepada kejayaan kumpulan Kucingko (“Peruntukan Borang Merah Jambu”).

Serta 65.0 juta Saham Terbitan, mewakili 13 % daripada bilangan saham biasa yang diperbesarkan diperuntukkan melalui penempatan persendirian kepada pelabur terpilih.

Turut ditawarkan ialah 100.0 juta Saham Tawaran mewakili 20% daripada jumlah saham biasa yang diperbesarkan diperuntukkan melalui penempatan persendirian kepada pelabur terpilih.

Kenanga Investment Bank, sebagai Penasihat Utama, Penaja, Penaja Jamin dan Ejen Penempatan, akan menaja jamin 35.0 juta Saham Terbitan yang disediakan untuk permohonan oleh Peruntukan Borang Awam dan Pink Malaysia.

Pengarah Eksekutif Kucingko Berhad, See Chin Joo, menyatakan keyakinannya tentang IPO dan berkata: “IPO ini sejajar dengan cita-cita Kucingko untuk berkembang dalam sektor animasi 2D.

:Dana yang diperoleh daripada IPO akan memainkan peranan penting dalam meningkatkan perniagaan kami melalui penubuhan pejabat jualan di Amerika Syarikat, pasaran terbesar kami, dan meningkatkan kapasiti pengeluaran kami dengan menubuhkan pejabat cawangan di Sabah dan Sarawak untuk memanfaatkan kumpulan bakat di dua bandar ini.

“Kami juga sangat teruja untuk menjadi studio pengeluaran animasi pertama yang disenaraikan di Bursa dan, kami berbesar hati untuk mempunyai Kenanga Investment Bank untuk menasihati kami mengenai pencapaian penting korporat ini”.

Pengarah Eksekutif Kucingko Berhad, Ooi Kok Hong, turut melahirkan rasa terima kasihnya kepada Kenanga Investment Bank atas sokongan mereka dalam proses IPO. Beliau berkata, “Kepakaran dan bimbingan mereka telah memainkan peranan penting dalam membantu Kucingko mengharungi kerumitan untuk menjadi orang ramai. Kami percaya bahawa kedudukan Kucingko sebagai syarikat animasi 2D pertama yang disenaraikan di Bursa Malaysia akan memberi impak positif kepada pasaran dan industri, menetapkan penanda aras untuk kecemerlangan dalam sektor kreatif.”

Pengarah Eksekutif, Ketua Perbankan Pelaburan Kumpulan dan Perbankan Islam Kenanga Investment Bank Datuk Roslan Tik pula berkata: “Kucingko Berhad menawarkan kepelbagaian yang sangat baik untuk pelabur kerana pasaran Malaysia secara sejarah kekurangan syarikat pengeluaran animasi yang didagangkan secara terbuka.

“Kami berbangga untuk menyokong Kucingko melalui IPOnya, membawa salah satu syarikat pengeluaran animasi 2D yang paling berjaya dan bereputasi tinggi ke Bursa Malaysia IPO Kucingko menandakan satu peristiwa penting, yang berpotensi memberi inspirasi kepada usaha kreatif lain untuk meneruskan laluan yang serupa juga.” – SM

(Visited 11 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button