Berita GajetEkonomiGajet

OPPO umum komitmen semua orang boleh miliki telefon AI

OPPO padan Rabu menegaskan komitmennya untuk menjadikan telefon AI boleh diakses oleh semua orang sambil menunjukkan revolusi teknologi tindanan penuh dan penstrukturan semula ekosistem telefon AI pada masa hadapan.

OPPO turut berkongsi gambaran tentang kehidupan yang lebih bijak dan lebih mudah yang ditetapkan untuk tiba melalui telefon AI dengan rakan kongsi industri daripada Google, MediaTek dan IDC.

Dengan capaian global yang besar, ketersambungan lanjutan dan keupayaan pelbagai mod, telefon pintar berada pada kedudukan yang baik sebagai peranti AI peribadi yang paling penting.

Walaupun terdapat banyak telefon pintar di mana-mana, bagaimanapun, OPPO percaya bahawa AI tidak seharusnya kekal eksklusif kepada telefon perdana dan pengguna terpilih sahaja tetapi sebaliknya boleh diakses oleh lebih ramai pengguna di seluruh dunia.

“Dengan usaha dan komitmen tanpa henti kami, OPPO menyasarkan untuk menjadikan telefon AI boleh diakses oleh semua orang.

“Buat pertama kali dalam industri, OPPO membawa AI generatif kepada semua barisan produk. Menjelang akhir tahun ini, kami menjangkakan untuk membawa ciri AI generatif kepada kira-kira 50 juta pengguna,” kata Presiden MKT Luar Negara, Jualan dan Perkhidmatan di OPPO. Billy Zhang.

Laporan penyelidikan terkini IDC “Masa untuk Mendemokrasikan Kesan AI Tech” memperkukuh potensi ketara pasaran ini.

Menurut IDC, penghantaran untuk telefon AI dalam segmen sub-US$1000 dijangka berkembang sebanyak 250% pada 2024, mencecah 35 juta unit. AI Generatif semakin memasuki kehidupan seharian melalui telefon, meningkatkan pengalaman merentasi hiburan, pejabat mudah alih dan banyak lagi.

Sepanjang dekad yang lalu, OPPO telah memfailkan lebih 5,000 paten yang berkaitan dengan ciptaan AI, yang mana kira-kira 70% secara khusus berkaitan dengan pengimejan AI.

Sejak 2020, OPPO telah mempelopori pembangunan Model Bahasanya sendiri dan telah aktif dalam model penglihatan besar dan teknologi multimodal. Lebih penting lagi, OPPO ialah syarikat telefon pintar pertama yang menggunakan LLM dengan tujuh bilion parameter terus pada peranti.

Dengan memajukan teknologi AI, OPPO telah melancarkan lebih 100 ciri AI generatif kepada telefonnya tahun ini.

Di samping inovasinya sendiri, OPPO bekerjasama rapat dengan peneraju industri lain untuk membawa pengalaman telefon AI yang lebih baik berdasarkan Seni Bina AI Hibrid pada peranti dan awan.

Dengan kerjasama Google, siri Reno12 OPPO dan Find X Flagship generasi akan datang akan menampilkan LLM keluarga Google Gemini, membawa pengguna OPPO ciri AI yang lebih inovatif dan mudah seperti AI Toolbox termasuk AI Writer dan ciri Ringkasan Rakaman AI.

Dengan kerjasama MediaTek, kedua-dua pihak sedang menala cip untuk meningkatkan storan cip dan kecekapan pengiraan pada model perdana OPPO masa hadapan.

Dan melalui perkongsiannya dengan Microsoft, telefon OPPO generasi akan datang akan dilengkapi dengan keupayaan Microsoft untuk membawa pengalaman penukaran suara dan teks yang lebih cekap, tepat dan semula jadi serta ketersambungan yang lebih baik antara AI desktop dan telefon. – SM

(Visited 6 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button