Nasional

Kucing selebriti mati diracun

Seorang pemilik kucing sedih selepas haiwan peliharaannya dan empat lagi rakannya ditemui mati dipercayai diracun di perkarangan sebuah blok rumah pangsa di Desa Pandan pada Sabtu.

Dengan 31,200 pengikut di TikTok, Yogi the cat adalah selebriti di media sosial, menurut pemiliknya, Al Farrah Sherrina Zulkifle.

Farrah berkata kematian Yogi dan rakan-rakannya mengejutkan komuniti pencinta haiwan peliharaan dalam talian yang menuntut tindakan terhadap pelakunya.

Dia mendakwa sejak seminggu lalu, sekurang-kurangnya 10 kucing, termasuk Yogi, telah dibunuh akibat keracunan di kawasan itu. Kucing itu milik pemilik lain manakala ada yang sesat.

“Bagaimana seseorang boleh begitu kejam terhadap haiwan? Jika mereka tidak suka kucing, mereka boleh beritahu kami dan kami akan melakukan sesuatu untuk sekurang-kurangnya memastikan kucing itu dilindungi,” katanya.

Farrah berkata, dia bercadang untuk membuat laporan di balai polis dan persatuan kebajikan haiwan.

Buat masa ini, katanya, dia tidak tahu siapa dan jenis racun apa yang secara khusus membunuh kucing itu tetapi jiran berspekulasi bahawa racun tikus adalah puncanya.

Doktor haiwan telah mengesahkan bahawa punca kematian adalah keracunan.

Mengimbas kembali kejadian itu, Farrah berkata jirannya mengetuk pintu rumahnya pada pukul 8.30 pagi Sabtu untuk memaklumkan bahawa Yogi dan rakan-rakannya ditemui tidak bergerak di tingkat bawah bangunan itu.

Dia akan mengingati Yogi, yang merupakan baka domestik berambut panjang, sebagai seorang yang mesra dan melindungi rakan-rakannya.

“Semua jiran mengenali Yogi kerana dia peramah. Dia membenarkan orang untuk membelainya. Yogi tidak pernah bergaduh dengan kucing lain di blok ini tetapi dia sangat melindungi apabila kucing luar muncul.

“Yogi akan mengekor di mana-mana sahaja saya pergi di sekitar blok itu. Jika saya keluar mencari kucing lain yang hilang, dia akan ikut bersama.

“Kini seluruh komuniti kucing di blok ini telah tiada,” katanya.

 

(Visited 577 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button