Nasionalpilihan

KPDNKSH ambil sampel telur yang didakwa premium untuk diuji

KEMENTERIAN Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDNKSH) bertindak mengambil beberapa sampel telur premium di beberapa premis terpilih susulan laporan yang mendakwa berlakunya penipuan label telur kategori berkenaan.

Ketua Pengarah Penguatkuasa KPDNKSH Azman Adam dalam kenyataan hari ini berkata sample telur itu akan dihantar untuk dilakukan ujian bagi mengetahui kandungannya adalah tepat.

“Tindakan boleh diambil selepas keputusan ujian makmal diterima dan didapati telur yang diuji tidak premium seperti yang didakwa,” katanya berhubung laporan sebuah akhbar yang mendakwa beberapa pemborong berkonspirasi menukar label telur gred biasa kepada telur premium untuk meraih keuntungan berganda.

Pihak yang membuat perihal dagangan palsu mengenai kandungan atau saiz boleh diambil tindakan di bawah Seksyen 5(1)(b) Akta Perihal Dagangan 2011 dibaca bersama Seksyen 6(1)(b) dan boleh denda bagi individu sehingga RM100,000 atau penjara tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya, serta syarikat boleh didenda sehingga RM250,000.

Azman dalam pada itu berkata harga telur jenis premium tidak dikawal, manakala harga ladang, borong dan runcit maksimum bagi telur ayam gred A, B dan C ditetapkan oleh KPDNKSH di bawah Perintah Kawalan Harga dan Antipencatutan (Penentuan Harga Maksimum Bagi Ayam Dan Telur Ayam) 2022 yang berkuat kuasa 5 Februari lepas.

Menurutnya pihak kementerian juga telah menerima 291 aduan berhubung telur ayam meliputi 117 aduan berkaitan gred dan 174 aduan umum sepanjang tahun ini.

Artikel berkaitan > Subsidi telur ayam bantu mengekang inflasi

(Visited 472 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button