Nasional

Kit Siang persenda sumpah laknat Najib

LIM KIT SIANG nampaknya kini semakin berani termasuk mempersendakan tindakan bekas perdana menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang mahu melaksanakan sumpah laknat selepas selesai solat jumaat esok.

Kit Siang mempersoalkan tindakan Najib itu bererti beliau tidak bersetuju dengan peguamnya, Shafee Abdullah, dan Najib tidak mahu polis untuk menyiasat semula kes pembunuhan Altantuya Shaariibuu.

“Sumpah laknat Najib juga menimbulkan persoalan tentang berapa banyak tahanan dalam barisan kematian selama sembilan tahun beliau menjadi Perdana Menteri dari tahun 2009 hingga 2018 dia secara peribadi telah mengesyorkan harus diubah untuk mengampuni dan membebaskan jika mereka telah mengambil sumpah laknat tidak bersalah atas jenayah mereka diberikan hukuman mati?” kata Kit Siang.

Untuk makluman Kit Siang sumpah laknat adalah lebih besar daripada mahkamah dunia kerana jika seseorang itu berbohong dia serta keluarga akan dilaknat dan ditimpa musibah oleh Allah S.W.T.

Dalam hal ini Kit Siang sepatutnya tidaklah perlu menunjukkan beliau terlalu bijak sehingga memperlekehkan pegangan dan ajaran agama Islam.

 

Berikut kenyataan penuh beliau:

Adakah mantan Perdana Menteri, sumpah laknat Datuk Seri Najib Razak bererti bahawa dia tidak bersetuju dengan kenyataan oleh peguamnya, Mohamad Shafee Abdullah, bahawa dia (Najib) mahu polis meneliti semula kes pembunuhan Altantunya Shaariibuu dan bahawa dia (Najib) secara positif tidak tidak mahu polis meneliti semula kes pembunuhan itu?

Adakah Najib akan membuat sumpah laknat untuk menafikan tuduhan terbaru oleh Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat (SEC) bahawa dia adalah penerima sogokan dari bon yang dibangkitkan oleh bekas eksekutif Goldman Sachs Tim Leissner untuk 1MDB dalam skandal 1MDB kleptokrat yang besar?

Sumpah laknat Najib juga menimbulkan persoalan tentang berapa banyak tahanan dalam barisan kematian selama sembilan tahun beliau menjadi Perdana Menteri dari tahun 2009 hingga 2018 dia secara peribadi telah mengesyorkan harus diubah untuk mengampuni dan membebaskan jika mereka telah mengambil sumpah laknat tidak bersalah atas jenayah mereka diberikan hukuman mati?

Saya telah mencadangkan semalam bahawa pertemuan peguam-peguam dari pihak-pihak yang berminat mewakili Najib, keluarga Altantuya, keluarga P. Bala, pengusaha J. Deepak, peguam negara dan ahli-ahli lain yang dipanggil untuk mempertimbangkan bagaimana penyelidikan semula terhadap pembunuhan Altantuya dapat dilakukan .

Tetapi cadangan ini hanya berdaya maju jika tidak ada bantahan oleh sesiapa yang berminat terhadap kes pembunuhan Altantuya. Saya perhatikan bantahan peguam salah seorang daripada pihak yang berminat, sementara Najib masih belum menyatakan kedudukannya.

Oleh itu, prinsip-prinsip peraturan perundangan yang sebenar dan kehakiman yang benar-benar bebas telah menjadikannya penting bahawa keseluruhan proses penyiasatan, pendakwaan dan perbicaraan untuk pembunuhan Altantuya pada Oktober 2006 perlu dikaji semula sebagai hasil daripada kenyataan bersumpah Azila yang mengejutkan .

Bar Malaysia telah menyertai penyiasatan baru mengenai perisytiharan berkanun Azila.

Boleh jadi semua peguam dan rakyat Malaysia yang cintakan keadilan harus bersuara untuk meminta penyelidikan semula ke seluruh proses penyiasatan, pendakwaan dan perbicaraan pembunuhan Altantuya.

(Kenyataan Media oleh Ahli Parlimen DAP untuk Iskandar Puteri Lim Kit Siang di Gelang Patah pada Khamis, 19 Disember 2019)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button