Nasional

Kerajaan Malaysia tekad kejar kebenaran MH17

KERAJAAN Malaysia kekal teguh dalam komitmennya untuk mengejar kebenaran, keadilan dan akauntabiliti atas kejatuhan Penerbangan Malaysia Airlines MH17, dan menggesa semua negeri dan pihak yang terlibat untuk bekerjasama sepenuhnya dengan prosiding itu selaras dengan Resolusi Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu 2166 (2014).

Kementerian Pengangkutan, dalam satu kenyataan yang dikeluarkan sempena ulang tahun kelapan pesawat itu ditembak, berkata kerajaan kekal komited untuk meneruskan prosiding jenayah yang bebas, terbuka dan tidak berat sebelah terhadap tertuduh yang didakwa dalam Pendakwaan Kebangsaan Belanda.

“Proses kehakiman yang menyeluruh perlu dilakukan untuk mempertanggungjawabkan penjenayah dan menuntut keadilan untuk mangsa dan waris yang terlibat dalam tragedi MH17.

“Mewujudkan kebenaran tentang apa yang berlaku terus menjadi keutamaan kami,” baca kenyataan itu.

Boeing 777 itu dalam perjalanan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur pada 17 Julai 2014, apabila ia ditembak jatuh di bahagian timur Ukraine, membunuh kesemua 298 penumpang dan anak kapal.

Kementerian berasa simpati dan takziah kepada keluarga dan orang tersayang mangsa nahas pesawat MH17.

“Walaupun tiada apa yang dapat mengembalikan mereka yang kehilangan nyawa, atau mengurangkan kesedihan dan keperitan yang dialami oleh keluarga dan orang tersayang mereka, adalah penting untuk kita meneruskan kebertanggungjawaban dan memastikan kejadian tragis seperti itu tidak akan berulang,” katanya.

Sebagai solidariti dengan waris, kementerian memperingati kehilangan tragis 298 nyawa di atas penerbangan itu.

“Doa kami tetap bersama mereka yang terkorban, keluarga dan orang tersayang mereka,” katanya. -SM

 

(Visited 182 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button