Politik

Kerajaan akan bincang peruntukan ahli parlimen pembangkang Rabu depan, kata Fadillah

Kerajaan perpaduan akan membincangkan peruntukan untuk ahli parlimen pembangkang pada mesyuarat sekretariatnya Rabu depan, kata Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Fadillah Yusof.

Katanya,  ini susulan pertemuannya dengan ketua pembangkang Datuk Seri Hamzah Zainudin di Parlimen pada 19 Mac lalu, seperti dipetik dari Berita Harian.

“Dalam mesyuarat itu, pembangkang menyatakan hasrat untuk mendapatkan peruntukan, dan sebarang syarat (untuk pemberian peruntukan) akan diserahkan kepada kerajaan untuk menentukannya.

“Saya maklumkan perkara ini akan dibawa ke mesyuarat sekretariat kerajaan perpaduan,” katanya kepada pemberita pada majlis rumah terbuka Hari Raya Aidilfitri di Kuching hari ini.

Beliau berkata mesyuarat itu turut dihadiri ketua whip pembangkang Datuk Seri Takiyuddin Hassan dan Ahli Parlimen Beluran Ronald Kiandee.

Fadillah berkata beliau terkejut apabila mendengar beberapa ahli parlimen pembangkang mendakwa satu perjanjian telah dibentangkan oleh wakil Perdana Menteri Anwar Ibrahim selepas pertemuannya dengan Hamzah.

“Saya tidak mempunyai pengetahuan mengenai perjanjian sedemikian, dan saya telah menerima pengesahan daripada perdana menteri sendiri bahawa tidak ada,” katanya.

“Jika itu yang mereka katakan, mereka harus berbincang dengan wakil perdana menteri (seperti yang didakwa). Tidak perlu melibatkan saya lagi dalam perbincangan itu.”

Pada 24 Mac, Fadillah berkata tiada draf perjanjian dengan kerajaan mengenai dana kawasan untuk ahli parlimen pembangkang seperti yang didakwa pemimpin Perikatan Nasional sebelum ini.

Bagaimanapun, awal bulan ini, media melaporkan Hamzah mengesahkan menerima draf perjanjian mengenai dana kawasan untuk ahli parlimen pembangkang daripada wakil “individu berpangkat tinggi”, walaupun beliau enggan mendedahkan nama individu itu. – SM

(Visited 16 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button