JenayahLuar Negara

‘Kemenangan kecil’ untuk suspek pengganas Malaysia di Guantanamo

PETALING JAYA: Dua rakyat Malaysia dan seorang warga Indonesia yang menghadapi pertuduhan keganasan di Teluk Guantanamo, Cuba, telah memenangi “kemenangan kecil” apabila mahkamah menerima tentangan mereka terhadap jurubahasa Melayu dan Indonesia terdahulu yang di dakwa berat sebelah dan tidak cekap.

Semasa perbicaraan mereka pada 30 dan 31 Ogos tahun lepas, Mohammed Nazir Lep dan Mohammed Farik Amin, bersama Encep Nurjaman dari Indonesia, lebih dikenali sebagai Hambali, enggan membuat pengakuan dengan alasan berat sebelah dan ketidakcekapan jurubahasa yang mengakibatkan terjemahan tidak tepat.

Berikutan itu, ketiga-tiga mereka telah meminta mahkamah tentera AS untuk perbicaraan baharu dengan jurubahasa baharu sebelum mereka membuat pengakuan.

Dalam keputusan minggu lalu, mahkamah memerintahkan kerajaan AS menyerahkan pelan sokongan jurubahasa yang dikemas menjelang Februari untuk perbicaraan yang dijadualkan dari 28 Feb hingga 4 Mac.

“Pelan ini akan mengenal pasti sekurang-kurangnya dua jurubahasa untuk setiap bahasa dan siapa yang akan bersedia untuk menyokong mahkamah semasa perbicaraan sama ada dari Stesen Tentera Laut Teluk Guantanamo atau jauh dari lokasi di ibu negara,” kata hakim tentera Hayes C Larsen.

“Semua jurubahasa akan memiliki pelepasan keselamatan yang sesuai dan akan disaring berdasarkan sejarah kerja yang berpotensi boleh membatalkan kelayakan.

“Kerajaan akan berkoordinasi dengan Pejabat Suruhanjaya Tentera untuk analisis tafsiran Malaysia pendengaran tahun lepas oleh jurubahasa bebas sebelum 8 Feb 2022.”

Beliau berkata jurubahasa Malaysia yang dikenal pasti oleh kerajaan untuk perbicaraan seterusnya adalah jurubahasa yang sama yang digunakan pada kali terakhir, sambil menambah bahawa negeri itu telah mencadangkan sekali lagi untuk menggunakan hanya seorang jurubahasa bagi setiap bahasa.

“Ini tidak mencukupi, oleh itu, kerajaan akan mengenal pasti dua jurubahasa bagi setiap bahasa untuk perbicaraan akan datang.”

Larsen berkata pihak pembelaan mempunyai masa sehingga 8 Feb untuk memfailkan sebarang bantahan kepada jurubahasa yang dikenal pasti oleh kerajaan dalam pelan sokongannya.

Ketika dihubungi, peguam utama Nazir, Brian Bouffard, berkata pihak pembelaan berbesar hati kerana suruhanjaya itu mungkin benar-benar memandang serius isu ini.

“Dan itu adalah kemenangan kecil dengan sendirinya. Kami terus percaya bahawa perbicaraan yang sewajarnya tidak berlaku dalam kes ini dan oleh itu, semua perbicaraan akan datang akan terbatal dan tidak sah melainkan masalah ini diselesaikan.

“Lambat laun, AS perlu menghormati kedaulatan undang-undang, dan mengadili anak guam saya dengan betul dan dengan pengiktirafan terhadap maruah manusia dan hak undang-undangnya,” katanya dalam respons e-mel.

Ditanya keadaan fikiran Nazir selepas dipenjarakan di bawah kurungan bersendirian selama hampir 19 tahun, Bouffard berkata dia hanya dapat bertemu dengannya secara peribadi ketika berada di Teluk Guantanamo.

“Dia bersyukur kerana dunia tidak melupakannya atau mereka yang ditahan di sana bersamanya. Seperti biasa, dia mahukan perbicaraan yang adil dan pulang ke rumah keluarganya di Malaysia secepat mungkin.

“Kami amat menghargai sebarang usaha kerajaan Malaysia untuk membantu merealisasikan perkara ini,” katanya.

Ketiga-tiga suspek, yang dirujuk sebagai “musuh asing yang tidak mempunyai hak istimewa berperang” lebih daripada sedozen kali dalam afidavit, menghadapi lapan pertuduhan, termasuk tujuh berkaitan pengeboman berkembar yang membunuh 202 orang di Bali pada Oktober 2002 – serangan pengganas paling maut di Indonesia setakat ini – dan pengeboman di hotel JW Marriott di Jakarta pada Ogos 2003.

Lapan pertuduhan itu ialah konspirasi, pembunuhan, cubaan membunuh, dengan sengaja menyebabkan kecederaan badan yang serius, keganasan, menyerang orang awam, menyerang objek awam, dan memusnahkan harta benda.

Ketiga-tiga lelaki itu ditangkap di Thailand pada 2003 dan dihantar ke “tapak hitam” yang dikendalikan CIA rahsia

 

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button