Nasional

Jangan takut laporkan penyalahgunaan – PM

Penjawat awam tidak perlu takut untuk melaporkan sebarang bentuk penderaan walaupun ia datang daripada Perdana Menteri sendiri, kata Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Menekankan penguatkuasaan, Anwar berkata, beliau telah melihat banyak fail terutamanya daripada Kementerian Kewangan dan mendapati terdapat banyak salah laku.

Beliau berkata, tidak boleh menyalahkan pegawai itu kerana mematuhi minit yang telah diberikan oleh menteri, apatah lagi Perdana Menteri sendiri.

“Tetapi saya memberi arahan yang jelas, jika ada minit (mesyuarat), walaupun daripada Perdana Menteri sendiri tetapi disifatkan sebagai melanggar peraturan dan undang-undang, sekurang-kurangnya saya perlu dimaklumkan terlebih dahulu.

“Apa lagi kalau dari pegawai pejabat saya sendiri, timbalan perdana menteri atau menteri,” katanya pada perhimpunan bulanan Jabatan Perdana Menteri (JPM) di Dataran Perdana, Perdana Putra.

Turut hadir Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Fadillah Yusof, Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Zuki Ali dan menteri Hal Ehwal Agama Senator Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar.

Ini adalah perhimpunan bulanan pertama Anwar bersama kakitangan jabatan itu tahun ini dan kedua sejak menjadi Perdana Menteri pada November tahun lepas.

Anwar melahirkan rasa terima kasih kepada penjawat awam yang telah mengekalkan semangat tanggungjawab mereka dan menerima baik teguran beliau mengenai kontrak tertentu di mana komisen ditetapkan tinggi dan dinilai pada jumlah yang tidak munasabah.

Katanya, dia tidak menuding jari kepada sesiapa tetapi sekadar ingin menyatakan fakta.

“Kita tidak boleh berjaya sebagai sebuah negara jika ketirisan dan pembaziran terlalu banyak.

“Ramai pegawai tidak sedar dan (tahu) apabila ada arahan (dari atasan), mereka perlu akur atau mereka berisiko ditukar.

“Sebab itu saya harap anda memberikan kerjasama dan terus membawa negara ke tahap yang lebih tinggi,” katanya. – SM

 

(Visited 109 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button