Luar Negara

Israel serang Gaza melalui udara, darat

Pasukan Keselamatan Israel (IDF) menyerang Gaza melalui udara dan darat bermula malam tadi.

Jurucakap IDF berkata, tentera Israel telah menyerang lebih dari 700 sasaran Hamas sejak Operasi ‘Guardians of the Walls’ bermula pada hari Isnin.

Media Israel mendakwa empat hari sejak Operasi Guardian of the Walls dimulakan lebih serangan udara Israel telah membunuh 60 pejuang Palestin termasuk komandan kanan.

Pada hari Khamis pagi, IDF mengebom sasaran rumah komandan tertinggi Hamas yang mengawasi sejumlah batalion, Iyad Tayeb.

Antara sasaran yang telah diserang sejak operasi dimulakan termasuk kemudahan pasukan polis, Kementerian Keselamatan Dalam Negeri dan bank serta kediaman komandan termasuk komander batalion Khan Yunis dan pejabat Ketua keselamatan awam Hamas di Rafiah, serta unit komando tentera laut dan terowong pertahanan di dalam sebuah sekolah.

IDF juga menyerang unit siber Hamas di bandar Gaza.

Empat bangunan bertingkat tinggi juga telah dibom dalam serangan udara regim Israel yang didakwa sebagai “pangsapuri operasi” ketua unit drone Hamas, Samer Abu Daka.

IDF mendakwa pangsapuri itu digunakan untuk tujuan ketenteraan dan telah menjadi sasaran semasa Operasi Protective Edge pada tahun 2014.

Empat lagi “pangsapuri operasi” yang digunakan untuk mengarahkan serangan roket baru-baru ini ke bandar-bandar Israel dan milik komander kanan Hamas di Gaza juga diserang.

Israel mendakwa pangsapuri-pangsapuri tersebut dimiliki oleh wakil komandan Jabalya Hamas di utara, serta tiga komandan syarikat di utara dan tengah Gaza.

Sebuah pusat perisikan Hamas yang berfungsi sebagai pusat komando utama rangkaian pengawasan kumpulan dengan puluhan operasi di dalamnya turut diserang dari udara IAF pada hari Khamis petang.

Kira-kira 60 pejuang Hamas termasuk 10 komander kanan mati syahid dalam pertemperuan dengan tentera Israel sejak negara haram itu memulakan operasi pada hari Isnin.

Menurut Kementerian Kesihatan Gaza, 103 warga Gaza terbunuh pada hari Khamis, dan 580 orang cedera.-SM

(Visited 563 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button