Rencah Hidup

Sim belanja sebulan gaji untuk baiki rumah warga emas

Seorang penduduk Pulau Pinang berusia 75 tahun yang hidup tanpa elektrik dan air di sebuah rumah yang bobrok selama bertahun-tahun baru-baru ini dihadiahkan rumah baru oleh Ahli Parlimen DAP Mertajam, Steven Sim.

Sim mengatakan lelaki itu, yang hanya disebut “Ah Hock”, lemah, tidak mempunyai pendapatan dan tinggal sendirian di “rumah” yang juga memiliki atap yang bocor ketika hujan.

“Dia menadah air hujan untuk penggunaan umum selama ini,” kata Sim di Twitter, sambil menambah bahawa lelaki itu juga buta sebelah mata dan bergantung pada kebaikan jiran-jirannya di sebuah kampung Melayu berdekatan untuk makanan hariannya.

Sim mengatakan bahawa “rumah” juga tidak mempunyai tandas dan Ah Hock menjawab panggilan alam di semak berhampiran.

“Untungnya, dalam sembilan hari, kami dapat membinanya rumah baru. Dia sekarang mempunyai elektrik dan air. Pakcik (Ah Hock) tidak perlu lagi hidup dalam kegelapan dan bergantung pada air hujan lagi.

“Kami juga menyajikannya stimboat, yang menurutnya terakhir dia memakannya” semasa era Jepun “,” kata Sim.

Menurut Sim, dia menghabiskan keseluruhan gajinya selama sebulan untuk membina rumah itu, yang diserahkan kepada Ah Hock Ahad lalu.

Dia juga meminta mereka yang ingin menderma kepada Ah Hock untuk melakukannya di pusat khidmatnya di Bukit Mertajam, Pulau Pinang.

(Visited 243 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button