HiburanPendidikan

Dah la berani, akademik pula mantap, graduan UTeMterima anugerah

PENCAPAIAN akademik mantap dan keberanian seorang pemuda menyelamatkan ayah yang lumpuh dalam kejadian kebakaran di rumah mereka pada Ogos lepas melayakkannya dipilih untuk Anugerah Khas Tuah pada majlis Konvokesyen Ke-15 Universiti Teknikal Malaysia (UTeM).

Amirul Zarith Zamri, 24, dari Maran, Pahang menerima anugerah istimewa universiti itu yang diwujudkan buat pertama kali bagi memberi penghargaan dan pengiktirafan kepada pelajar yang mempunyai semua ciri-ciri definisi Tuah iaitu Tangkas, Unggul, Adaptif, Holistik.

Beliau yang juga graduan Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Teknologi dengan Kepujian (Inovasi Teknologi) mencatatkan keputusan Purata Nilai Gred Kumulatif (CGPA) 3.23 turut dipilih berdasarkan atas semangat kesukarelawan tinggi serta menonjolkan kepimpinan dan keberanian yang jitu.

“Terima kasih juga atas keprihatinan pihak UTeM atas penghargaan itu selain banyak membantu kami selepas kejadian tersebut selain itu saya bersyukur dapat membuatkan ibu dan ayah berasa bangga.

“Apa yang penting juga ialah setiap perkara yang kita lakukan adalah mengutamakan ibu dan ayah selain memberikan terbaik untuk mereka demi doa dan restu,” katanya kepada pemberita selepas majlis konvokesyen itu di Dewan Canselor, Kampus Induk UTeM, Durian Tunggal di sini, hari ini.

Pada majlis disempurnakan Yang Dipertua Negeri Melaka Tun Dr Mohd Khalil Yaakob yang juga Canselor UTeM, seramai 2,993 graduan menerima skrol masing-masing dengan 21 ijazah doktor falsafah, seorang penerima ijazah doktor kejuruteraan, 240 ijazah sarjana dan 2,245 ijazah sarjana muda serta 486 diploma.

Amirul anak keempat daripada enam adik beradik berkata kini fokusnya ialah mencari pekerjaan bagi membantu ibu, Rahimah Idrus, 50, serta bapa, Zamri Ripin, 62, dan keluarganya menyewa sementara di kampung sama selepas kediaman mereka hangus dalam kejadian kebakaran itu.

Sementara itu, Naib Canselor UTeM, Datuk Dr Raha Abdul Rahim ketika berucap berkata anugerah itu bagi menggalakkan pelajar untuk lebih aktif dalam aktiviti di luar ruang lingkup universiti dan diangkat sebagai ikon kepada pelajar lain.

“Selain daripada anugerah-anugerah hadiah akademik dan industri, anugerah julung kali ini juga dilihat menyemai nilai keutamaan yang diterapkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) iaitu kasih sayang, kegembiraan, saling menghormati dan kemanusiaan,” katanya.

Pada majlis konvokesyen itu dua pelajar turut menerima anugerah tertinggi iaitu Anugerah Pelajaran Diraja iaitu, Muhammad Nur Shukri Jawahir graduan Ijazah Sarjana Muda Teknousahawan dengan kepujian serta Ng Xin Ni graduan Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Pembuatan dengan kepujian. — BERNAMA

(Visited 313 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button