fbpx
Rencah Hidup

Gara-gara pakai telekung di Mekah, ‘Sajat’ trending di Twitter

PERKATAAN ‘Sajat’ menjadi trending di Twitter hari ini. Sehingga kini lebih 43,000 ciapan di Twitter mengandungi perkataan ‘Sajat’.


Kebanyakan ciapan berkaitan tingkah lalu usahawan kosmetik Muhammad Sajat Kamaruz Zaman yang memakai pakaian perempuan dan bertelekung di dalam Masjidil Haram iaitu masjid tersuci umat Islam.

Rata-rata pengguna tidak senang dengan perbuatan lelaki tersebut yang dikatakan jelas mencemari kota suci umat Islam itu.

“Sajat pergi umrah tak salah yang salah dia pergi menyerupai jantina lain. There is no need for double standards, and please leave our religion to us and we shall leave your beliefs to yours. Which im pretty sure u people aren’t really sure of,” kata @Mukhzane

You guys who say “biarlah sajat tu, urusan dia dengan Tuhan” you don’t understand, bro. You missed the whole point. Please think of all those muslimah yang datang al-haram to perform ibadah umrah yang betul betul nak jaga wudhu’ and also nak cover their aurah properly. Please,” menurut @qistinax


“Sis ni dah la belum pernah merasa pergi tanah suci, if kerajaan arab really take this seriously it will definitely effect all of us, so we have all the right to be mad at Sajat and his alliances,” komen @LiayaAbuBakar

“Eh panggil sekali Jakim. Sebulan kot tunggu nak dapat result jantina sajat. Apa benda depa buat pun tak tau?,” tanya @meinmokhtar

I don’t care if you are trans supporter or not but he has crossed the line, its mekah yall, the holy place, dulu Saffiey Ilyas tunai umrah okay ja back to fitrah but why you can’t ha? Sajat i pray to Allah may allah guide u to the truth path. Jangan main-main dengan kerajaan saudi la jat,” kata @zhzry

“Sebab kenapa kita kena menentang sekerasnya Sajat pegi umrah pakai telekung ni selain isu agama adalah kita tak nak nyah lain rasa terbuka untuk buat benda yang sama since Sajat boleh buat hmmmm Sajat macam dah bukak jalan untuk golongan ni buat benda yang sama,” jelas @channaeyol

“Sajat yang pergi umrah , kita yang kumpul dosa. Let’s do something positive this Monday shall we? Let’s start with talking about positive things,” nasihat @mimierhmn

As long as she reach masjid al haram safely, you should be praying for her. Sajat’s heart is inclined to the almighty, you are busy focusing on her gender and not her deeds. Thus, you already proven that you have no interest in religion,” kata @MrAbdul84-SM

 

Show More

KHAIRULANUAR YAHAYA

Khairulanuar mempunyai pengalaman sebagai wartawan di Karangkraf, Bernama TV dan terakhir di Utusan Malaysia. Pernah membuat liputan kemanusiaan di Gaza, Pakistan, Jepun, Somalia, Lubnan dan Syria. 'Kehilangan' jurukamera, Noramfaizul ketika sama-sama bertugas di Somalia sesuatu yang tidak pernah beliau lupakan.

Related Articles

Back to top button