Nasional

Felda suburkan semangat wakaf kalangan peneroka

Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA) komited untuk menyuburkan semangat berwakaf di kalangan para penerokanya sebagai usaha untuk mengangkat nilai keberkatan dalam kehidupan.

Hasrat berkenaan dipersembah maklum kepada Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail oleh Timbalan Pengarah Besar Perladangan dan Pembangunan Peneroka FELDA, Datuk Amir Hamdan Hj Yusof ketika sesi mengadap hormat pengurusan kanan Jabatan Perladangan dan Pembangunan Peneroka FELDA ke atas baginda di Dewan Kuliyyah MAIPs di Kangar.

Ujar Amir Hamdan, usaha bersungguh-sungguh pihak FELDA yang diterajui Pengerusinya, Datuk Seri Idris Jusoh adalah dalam usaha melaksanakan transformasi minda dan tindakan menyeluruh warganya demi kelestarian kejayaan inisiatif FELDA masa panjang.

Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail yang juga merangkap Yang DiPertua Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) bertitah, sebagai pemegang amanah tunggal harta wakaf, MAIPs mengalu-alukan inisiatif yang dicadangkan oleh pihak FELDA dan akan memberikan panduan terbaik dalam menjayakan projek mercu tanda wakaf demi kebaikan ummah.

“Selain usaha untuk menyuburkan semangat berwakaf di kalangan warga peneroka, usaha ke arah mempersiapkan generasi ketiga dan keempat FELDA untuk mendepani cabaran masa hadapan juga harus diberikan perhatian dan keutamaan sewajarnya dari awal lagu,” titah baginda lagi.

Keberangkatan Tuanku Syed Faizuddin Putra disambut oleh Ketua Pegawai Eksekutif MAIPs, Hj Mohd Nazim Mohd Noor dan Pengarah Jabatan Koordinasi Pengurusan Wilayah FELDA, Razuwan Che Ros serta Penolong Pengurus Besar FELDA Wilayah, Izham Ramli.

(Visited 292 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button