Nasional

Doktor kontrak: PSC hantar 3,281 permohonan yang ditolak untuk pemeriksaan akhir

KUALA LUMPUR: Seramai 3,281 doktor kontrak yang gagal saringan jawatan tetap akan dihantar permohonan mereka kepada kementerian kesihatan untuk tapisan akhir, kata Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (PSC) hari ini.

Ia berkata beberapa permohonan pelantikan tetap ke jawatan pegawai perubatan UD41/UD43 tidak mempunyai maklumat mengenai pendaftaran penuh mereka dengan Majlis Perubatan Malaysia (MMC).

Ia menambah bahawa beberapa pemohon juga tidak memberikan maklumat mengenai bidang pengkhususan, yang merupakan syarat wajib untuk jawatan tetap dengan kementerian.

“Sebanyak 1,587 permohonan tidak melepasi saringan syarat tertentu yang ditetapkan kementerian kesihatan termasuk syarat calon hendaklah dilantik secara kontrak berdasarkan pekeliling ketua setiausaha kesihatan dan perlu menamatkan latihan siswazah di dalam atau luar negara. ” kata PSC dalam satu kenyataan hari ini.

Selain itu, calon mesti dikontrak dari 2016 hingga 2018 sahaja, tidak pernah meletakkan jawatan, tidak pernah diberhentikan, tidak pernah dikenakan tindakan tatatertib sepanjang tempoh kontrak, dan tidak pernah menolak tawaran pelantikan tetap, katanya.

Menurut PSC, faktor lain termasuk kegagalan dalam melengkapkan maklumat pendaftaran penuh atau mengisi pendaftaran sementara dengan MMC serta menyediakan medan yang tidak tepat untuk pengkhususan.

Ia berkata PSC menerima sejumlah 10,593 permohonan melalui sistem pendaftaran jawatannya pada 16 Mac.

Mengenai aduan pemohon tidak menerima garis panduan untuk mengisi permohonan mereka, PSC berkata pihaknya bersetuju menyerahkan senarai 3,281 calon yang tidak melepasi saringan kepada kementerian kesihatan untuk proses saringan akhir.

“Sekiranya kementerian kesihatan mendapati calon memenuhi semua syarat ditetapkan (seperti yang diiklankan), status mereka akan dikemas kini dan mereka akan dipanggil untuk temu duga.

“Calon boleh menyemak status terkini permohonan mulai 22 April,” katanya, sambil menambah bahawa PSC juga telah bersetuju untuk mengalih keluar pendaftaran penuh dan pilihan pendaftaran sementara daripada proses permohonan”.

 

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button