Nasional

Penduduk kampung Bedong lebih 2 tahun tiada bekalan air

SUNGAI PETANI: Sejak dua tahun lalu, kira-kira 200 penduduk kampung di kawasan terpencil di Bedong, Kedah, dekat sini menderita secara senyap kerana air sukar diperoleh.

Penduduk kampung yang kebanyakannya pekerja ladang kelapa sawit di Kampung Sungkap Para mengalami masalah bekalan air terputus-putus sejak Mac 2020, beberapa hari selepas Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pertama dilaksanakan.

Pada satu ketika pada bulan Jun tahun itu, mereka tidak mempunyai setitik air dari paip mereka selama 15 hari. Apabila sebuah syarikat air Kedah menghantar lori tangki, penduduk kampung bertelagah dengan pemandu kerana mendakwa lori tangki air sering dihantar untuk menyalurkan air ke kampung bersebelahan.

Hari ini, penduduk kampung mengatakan terdapat sedikit peningkatan, tetapi kesedihan masih kekal kerana bekalan air mengalir melalui paip pada pukul 2 pagi, dan itu juga, hanya untuk sejam.

Mereka menggunakan baldi dan bekas untuk mengumpul air dari paip, mereka terkejut apabila dibilkan RM90 sedangkan biasanya suku daripada jumlah itu.


Wanita di sana yang kebanyakannya suri rumah kini terpaksa tidur pada siang hari, kerana mencuci pinggan ditunda ke pagi.

“Separuh daripada penduduk di sini adalah warga emas. Mereka penat mengambil air dalam baldi dari lori tangki ke rumah mereka.

“Kami sudah beberapa kali membuat aduan di luar Syarikat Air Darul Aman (Sada), menghantar surat yang begitu banyak, bercakap dengan YB, Datuk, begitu ramai pegawai. Tetapi, sehingga hari ini, sangat sukar untuk mendapatkan air,” kata penduduk Jenaki Sadayan, 33.

Beliau berkata seorang pegawai Sada berkata paip lama dan tekanan air rendah menjadi punca kekurangan bekalan air di sana, dan ia akan mengambil masa kira-kira tiga bulan untuk menjalankan pembaikan.

“Orang ramai perlu membeli makanan di luar, mereka tidak boleh memasak di rumah. Kami juga telah menghabiskan banyak wang untuk membeli air botol di dalam kotak.

“Kami juga terlalu malu untuk terus mandi di tempat kerja kami dan di rumah saudara-mara kami.

“Sebagai pelanggan yang membayar, kami mengharapkan air tanpa henti mengalir melalui paip kami,” katanya.

Presiden Kural Tamilar Malaysia P David Marshel, yang melawat penduduk kampung awal hari ini, menggesa menteri besar Kedah Sanusi Md Nor untuk mengambil bahagian untuk menyelesaikan isu penduduk kampung.

Beliau berkata jika bekalan air tidak dipulihkan, beliau akan menyertai penduduk kampung dalam bantahan mereka di ibu pejabat Sada di Alor Setar.

 

(Visited 39 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button