Nasionalpilihan

Cukai jalan kereta elektrik 85% murah mulai 2026

Pemilik kenderaan elektrik (EV) akan menikmati pengurangan cukai jalan sehingga 85% sebaik sahaja pelepasan cukai untuk kenderaan itu berakhir pada 31 Disember tahun depan.

Menteri Pengangkutan, Anthony Loke berkata, struktur cukai jalan baharu itu akan meliputi kedua-dua kenderaan elektrik bateri tulen (PBEV) dan kenderaan elektrik sel bahan api (FCEV) dan berkuat kuasa pada 1 Jan 2026.

“Bayaran itu adalah berdasarkan keluaran kuasa motor elektrik, dengan kenaikan progresif dalam yuran,” katanya pada sidang media di Seremban pada Selasa

Beliau berkata langkah itu akan menggalakkan lebih ramai pemilik kenderaan dengan enjin pembakaran dalaman beralih kepada EV.

“Kami menyedari kebimbangan pemilik EV bahawa kos cukai jalan akan menjadi tinggi sebaik sahaja pelepasan cukai berakhir.

Sebagai contoh, Loke berkata, pemilik kenderaan dengan output antara 100kW dan 200kW akan membayar cukai antara RM20 dan RM70.

Beliau berkata, bayaran maksimum berdasarkan peningkatan progresif dalam pengeluaran kuasa ialah RM575.

Sebagai contoh, katanya, pemilik BYD Dolphin Premium Standard perlu membayar RM624 manakala pemilik Tesla Model Y perlu membayar RM2,583 di bawah struktur cukai sedia ada jika tiada pelepasan cukai.

“Di bawah struktur baharu itu, bayaran untuk BYD hanya RM120 manakala bayaran untuk Tesla ialah RM305.

“Ini mewakili pengurangan kira-kira 85 peratus dalam cukai jalan,” katanya sambil menambah bahawa struktur cukai jalan akan dikaji semula setiap lima tahun sekali. – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button