Nasional

Covid-19: Khalid masih nafi luluskan himpunan tabligh

KELULUSAN himpunan tabligh seramai 16,500 peserta pada awal tahun lalu terus dinafikan bekas Menteri Wilayah Persekutuan, Khalid Abdul Samad.

Bagaimanapun, penafian Ahli Parlimen Shah Alam itu di dalam Dewan Rakyat dibidas apabila terdapat sepucuk surat dikeluarkan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

Surat tersebut dikeluarkan pada 17 Februari lalu menyatakan ‘tiada halangan’ terhadap permohonan penganjuran himpunan tabligh tersebut.

“Dia kata kerja dia tutup jalan saja. Memang benar Lid (Khalid) tak lulus.

“Cuma dia ‘tiada halangan’ sahaja – seperti tertulis dalam surat ini bertarikh 17 Feb 2020 iaitu seminggu sebelum acara berlangsung.

BACA > Tony, Guan Eng, cubaan tutup skandal terowong – Najib — Suara Merdeka

Kata bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam Facebooknya hari ini.

Beliau berkata demikian membidas kenyataan Khalid yang dilihat terus menafikan memberi kelulusan terhadap Perhimpunan Ulamak dan Penggerak Usaha Dakwah.

Himpunan tersebut menjadi kluster terbesar jangkitan Koronavirus (Covid-19) apabila sehingga menyebabkan kematian seramai 34 orang.

Menurut Najib, selain menafikan pemberian kelulusan itu, Khalid juga dikatakan menuduh Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang memberi kebenaran.

PDRM semasa permohonan penganjuran himpunan tersebut berada di bawah Tan Sri Muhyiddin Yassin yang ketika itu menjadi Menteri Dalam Negeri.

“Kononnya Lid dan PH (Pakatan Harapan) tak bersalah tercetusnya kluster covid terbesar.

https://www.facebook.com/najibrazak/photos/a.294787430951/10157240068900952/?type=3&theater

“Lalu, dia tuduh PDRM di bawah Muhyiddin yang luluskan.

BACA > Depan cakap lain, belakang cakap lain – Shuib – Suara Merdeka

“Tetapi PDRM juga mengikut perintah MKN (Majlis Keselamatan Negara) dan Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) di bawah PM7 (Perdana Menteri ke-7) dan TPM (Timbalan Perdana Menteri) PH yang sudahpun diaktifkan sebab Covid,” jelasnya.

Oleh demikian, Najib kemudian mempersoalkan tindakan Khalid membuat tuduhan terhadap PDRM sedangkan ketika itu PH menjadi kerajaan.

Menurut Najib, Pengarah Komunikasi Amanah itu dilihat cuba memutar belit situasi tersebut dengan walaupun agensi kerajaan yang lain ketika itu menyedari penularan Covid-19.

“Ko ingat hal ini main-main untuk kamu spin sesuka hati ke, Lid?

“Jika NADMA dan MKN masa itu prihatin dan mengambil serious ancaman Covid untuk mengeluarkan perintah larang perhimpunan awam besar-besaran atas nasihat menteri kesihatan PH.

“…adakah PDRM berani luluskan perhimpunan awam seramai 16,500 perserta masa Covid mengancam?

“Dan agaknya PDRM masih tetap luluskan perhimpunan itu jika DBKL nyatakan ada halangan tak?” soal Najib.

Terdahulu penganjuran himpunan tabligh dekat Masjid Jamek Bandar Baru Sri Petaling mencetuskan penularan Covid-19 terbesar.

BACA > Kumpulan kedua 40 jemaah tabligh tiba dari India — Suara Merdeka

Seramai 3,375 dilaporkan positif, namun pada 8 Julai lalu Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah mengumumkan kluster tersebut tamat. – SM

(Visited 167 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan

Wartawan, petugas media Suara Merdeka

Related Articles

Back to top button