Luar NegaraNasional

Coronavirus menular walaupun dalam peringkat inkubasi, kata pihak berkuasa kesihatan China

Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan China (NHC) pada Ahad mengatakan bahawa coronavirus baru itu berjangkit walaupun dalam tempoh inkubasinya, yang berlangsung sehingga 14 hari, dan keupayaan virus untuk menyebar semakin kuat.
Ma Xiaowei, menteri yang bertanggungjawab ke atas NHC, diberitahu pada sidang akhbar bahawa pemahaman pihak berkuasa mengenai virus itu “terhad” dan mereka juga tidak jelas tentang risiko yang ditimbulkan oleh mutasi yang mungkin.
“Wabak ini dijangka berterusan untuk beberapa lama,” katanya lapor South China Morning Post.
Sejak wabak pertama kali dilaporkan pada bulan Disember, lebih daripada 2,070 orang telah dijangkiti dengan koronavirus baru dan 56 terbunuh.

Ma mengatakan bahawa tidak seperti Sars (sindrom pernafasan akut yang teruk), coronavirus baru berjangkit semasa tempoh inkubasi.
Beliau juga mengulangi laporan terdahulu bahawa orang yang dijangkiti virus itu mungkin tidak segera menunjukkan apa-apa gejala.
Ini telah ditambah kepada kesukaran yang dihadapi oleh pihak berkuasa untuk mengawal penyebarannya dan mencegah jangkitan lanjut, katanya.

Selain mengkuarantin bandar, kerajaan menghantar lebih ramai doktor dan jururawat, dan lebih banyak bekalan perubatan untuk Wuhan, kata Ma.

Lebih daripada 1,350 medik telah tiba di bandar untuk membantu memerangi wabak itu dan 1000 lagi akan mengikutinya, katanya.

Selain mencari wabak di bandar dan bandar, kerajaan juga mengawasi keadaan di kawasan luar bandar, katanya.
Ma berkata bahawa Beijing menyedari terdapat kekurangan bekalan perubatan dan pihak berkuasa yang berkaitan telah mencari sumbernya dalam “setiap cara yang mungkin”.
Wang Jiangping, naib menteri bagi industri dan teknologi maklumat, berkata pada sidang akhbar bahawa China sedang mengikuti pelbagai saluran, baik di rumah dan di luar negara, untuk membekalkan bekalan yang diperlukan.

 

 

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button