Berita

China akan tulis semula Bible dan Quran

China akan menulis semula Bible dan Quran untuk ‘mencerminkan nilai-nilai sosialis’ di tengah-tengah tindakan keras terhadap kumpulan agama negara, satu laporan telah mendedahkan.

Edisi baru tidak boleh mengandungi apa-apa kandungan yang bertentangan dengan kepercayaan Parti Komunis, menurut seorang pegawai tertinggi parti. Perenggan yang dianggap salah oleh penapis akan dipinda atau diterjemahkan semula.

Walaupun Bible dan Quran tidak disebut secara khusus, parti itu meminta ‘penilaian komprehensif mengenai klasik agama sedia ada yang bertujuan untuk kandungan yang tidak sesuai dengan kemajuan zaman’.

Perintah ini diberikan pada bulan November semasa mesyuarat yang diadakan oleh Jawatankuasa Etnik dan Agama Jawatankuasa Nasional Persidangan Perundingan Politik Rakyat China, yang mengawasi perkara etnik dan agama di China.

Sekumpulan 16 pakar, orang kepercayaan kerajaan dan wakil dari pelbagai agama dari Jawatankuasa Pusat Parti Komunis China telah menghadiri persidangan itu pada bulan lalu, menurut Xinhua News Agency.

Mesyuarat itu diawasi oleh Wang Yang, Pengerusi Persidangan Perundingan Politik Rakyat China.

Wang menegaskan bahawa pihak berkuasa agama harus mengikut arahan Presiden Xi dan mentafsirkan ideologi agama yang berlainan mengikut nilai teras Sosialisme dan syarat-syarat era, kata akhbar Perancis Le Figaro semalam.

Beliau menggesa para pegawai untuk membina ‘sistem keagamaan dengan ciri-ciri Cina’.

Para pegawai bersetuju dengan arahan Wang, sambil menambah bahawa misi ‘adalah pilihan sejarah’.

Mereka juga mendakwa bahawa dengan ‘menilai semula’ buku-buku agama, mereka akan menghalang ‘pemikiran melampau’ dan ‘idea-idea heretis’ daripada mengikis negara.

Pertemuan November berlaku ketika China menghadapi kritikan global terhadap dasar keagamaannya.

Satu cache dokumen bocor telah menunjukkan bagaimana kerajaan China menjalankan sistem pusat pendidikan semula untuk mengindoktrinasi orang-orang muslimnya di provinsi Xinjiang di barat laut.

Dokumen-dokumen yang merangkumi garis panduan untuk pusat tahanan operasi dan arahan bagaimana menggunakan teknologi untuk menyasarkan orang ramai, mendedahkan bahawa kem di Xinjiang bukanlah untuk latihan pekerjaan sukarela, seperti yang dikemukakan oleh Beijing.

Pakar dan aktivis PBB mendakwa sekurang-kurangnya satu juta etnis Uighur dan Muslim lainnya ditahan di pusat tahanan di rantau ini.

 

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button