Ekonomi

Signifikan lawatan PM China

PERDANA Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebelum ini berkata, Malaysia mahu menyertai kumpulan BRICS bagi ekonomi sedang pesat membangun, kata pemimpin negara Asia Tenggara itu.

Dalam temu bual dengan media China Guancha, Anwar berkata, Malaysia tidak lama lagi akan memulakan proses menyertai blok itu, sebaik sahaja ia menerima maklum balas daripada Afrika Selatan – pengerusi BRICS semasa – untuk menyatakan minatnya.

“Kami telah menjelaskan dasar kami dan kami telah membuat keputusan. Kami akan memulakan proses rasmi tidak lama lagi. Setakat Global South berkenaan, kami menyokong sepenuhnya,” kata Anwar, menurut outlet yang berpangkalan di Shanghai.

Anwar turut menyokong komen Presiden Brazil Luiz Inacio Lula da Silva yang mengkritik penguasaan dolar AS dalam perdagangan antarabangsa.

“Tahun lepas Malaysia mempunyai pelaburan tertinggi, tetapi mata wang itu masih diserang. Ia telah berkurangan dalam beberapa minggu yang lalu. Tetapi ia tidak masuk akal, ia bertentangan dengan prinsip asas ekonomi,” Anwar dipetik sebagai berkata.

“Kenapa? Mata wang yang sama sekali di luar sistem perdagangan kedua-dua negara dan tidak relevan dari segi aktiviti ekonomi di negara ini, telah menjadi dominan, semata-mata kerana ia digunakan sebagai mata wang antarabangsa.”

Ditubuhkan pada 2006, kumpulan itu pada asalnya dikenali sebagai BRIC, dan terdiri daripada Brazil, Rusia, India dan China. Afrika Selatan menyertai pada tahun 2010, dan kumpulan itu dikenali sebagai BRICS.

Pada Januari 2024, blok itu mengembangkan keahliannya untuk merangkumi Mesir, Ethiopia, Iran, Arab Saudi dan Emiriah Arab Bersatu (UAE).

Dalam temu bualnya, Anwar berkata kebangkitan China telah “membawakan kita harapan bahawa terdapat semak dan imbang di dunia” dan memuji Presiden China Xi Jinping kerana mengiktiraf kepentingan meremajakan nilai-nilai Asia.

“Apabila saya mula-mula bertemu dengan Presiden Xi Jinping, saya tertarik kepadanya kerana Presiden Xi adalah salah seorang daripada beberapa pemimpin cemerlang yang bercakap tentang tamadun. Dari satu segi, dia unik,” katanya dipetik sebagai berkata.

Pemimpin Malaysia itu juga membidik “naratif Barat” yang menurutnya tertumpu secara berlebihan pada serangan Hamas pada 7 Oktober ke atas Israel.

“Orang ramai bercakap tentang 7 Oktober, yang mengganggu saya. Adakah anda mahu memadamkan sejarah 70 tahun dengan melontarkan satu peristiwa? Ini adalah naratif Barat. Anda lihat, ini adalah masalah dengan Barat. Mereka mahu mengawal wacana, tetapi kita tidak boleh menerimanya lagi kerana mereka bukan lagi kuasa penjajah dan negara-negara merdeka harus bebas bersuara,” kata Anwar, menurut Guancha.

Anwar membuat komennya sebelum lawatan Perdana Menteri China Li Qiang sempena ulang tahun ke-50 hubungan diplomatik antara China dan Malaysia.

Semasa lawatan tiga hari Li yang bermula pada Selasa, Kuala Lumpur dan Beijing dijangka memperbaharui perjanjian kerjasama ekonomi lima tahun dan menandatangani perjanjian untuk bekerjasama dalam bidang termasuk ekonomi digital dan pembangunan hijau.

China telah menjadi rakan dagangan terbesar Malaysia sejak 2009, dengan jumlah perdagangan tahun lepas mencecah 450.84 bilion ringgit ($98.90 bilion).

Jika sebelum ini Anwar mengambil langkah berhati-hati dan berkecuali memandangkan Amerika Syarikat merupakan rakan dagang utama Malaysia, dan juga mengetuai blok negara G7 yang kebanyakan disertai negara Eropah.

Namun, kini setelah lebih banyak negara BRICS dan negara-negara di dalam gabungan ini bakal membentuk lanskap baharu eknomi dunia.

Dengan China semakin kuat menjadi kuasa ekonomi dunia kini menjadikan Amerika Syarikat semakin ketinggalan.

Dasar ekonomi Amerika Syarikat yang mengekalkan kadar faedah yang tinggi bakal memaksa negara membangun seperti Malaysia terbelenggu dengan masalah inflasi.

Kadar faedah yang tinggi menyebabkan kebanyakan mata wang melemah berbanding dolar Amerika Syarikat.

Bagi mengatasi masalah itu Malaysia perlu turut menaikkan kadar faedah, tetapi ia akan menyebabkan ekonomi menjadi lembab, kerana faedah pinjaman yang terlalu tinggi mengakibatkan para meniaga menghentikan kegiatan memperluaskan perniagaan yang merancakkan aktiviti ekonomi.

Kelembapan ekonomi akan menyebabkan peningkatan kadar pengangguran bila perusahaan mengurangkan pekerja secara besar-besaran.

Inflasi pula menyebabkan harga keperluan seharian rakyat meningkat dan menekan kehidupan mereka.

Isu sebegini perlu ditangani dengan bijak oleh kerajaan dan langkah menyertai BRICS dilihat sebagai berani dan diharap memberi impak positif kepada ekonomi negara. – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button