Nasional

Centhra menyeru sokongan berterusan untuk pelarian

BERSEMPENA dengan Hari Pelarian Sedunia tahun ini, Pusat Penyelidikan dan Advokasi Hak Asasi Manusia (Centhra) mengesahkan komitmennya kepada pelarian.

Organisasi itu merancang untuk bekerjasama dengan kerajaan di seluruh dunia untuk menangani punca perpindahan dan mencipta penyelesaian yang mampan untuk pelarian.

Hari Pelarian Sedunia tahun ini bertemakan “Hope away from home”.

“Walaupun kemajuan ketara telah dicapai untuk melindungi dan menyokong mereka, kita mesti terus mengutamakan hak dan kesejahteraan mereka.

“Memandangkan cabaran baru-baru ini, adalah penting untuk kami mengukuhkan komitmen kami terhadap perlindungan dan integrasi pelarian,” katanya dalam satu kenyataan.

Centhra juga menyeru kerajaan di seluruh dunia untuk menegakkan hak asasi manusia antarabangsa dan undang-undang pelarian dalam memastikan semua pelarian mendapat akses kepada perlindungan, termasuk hak untuk mendapatkan suaka, tanpa mengira kewarganegaraan, agama atau etnik mereka.

Ia menggesa kerajaan untuk memupuk persekitaran yang inklusif dan mesra yang menggalakkan integrasi pelarian ke dalam komuniti tuan rumah; memperuntukkan sumber yang mencukupi untuk menyokong program kemanusiaan dan menangani punca perpindahan pelarian serta memerangi xenofobia dan diskriminasi pelarian melalui pendidikan, kempen kesedaran dan penglibatan masyarakat.

Centhra ialah pertubuhan bukan kerajaan yang berdedikasi untuk mempromosikan dan melindungi hak asasi manusia terutamanya dalam konteks pelarian dan penghijrahan paksa. -SM

Baca juga : Tajaan kursus perubatan, pergigian, farmasi hanya di IPT tempatan

(Visited 58 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button