Ekonomi

Censof Holdings laporkan hasil RM27.8 juta untuk suku ketiga

Censof Holdings Berhad (Censof), syarikat yang mengkhusus dalam penyelesaian perisian pengurusan kewangan, hari ini melaporkan hasil sebanyak RM27.8 juta bagi suku ketiga bagi tahun kewangan berakhir 31 Mac.

Ia meningkat 2.5% daripada RM27.1 juta dalam tempoh yang sama tahun sebelumnya.

Peningkatan ini disebabkan oleh 94.0 % pertumbuhan yang dicapai oleh segmen teknologi digital (“DT”), terutamanya didorong oleh peningkatan dalam hasil perniagaan automasi proses robotik daripada pembaharuan lesen perisian Telekom Malaysia sebanyakRM2.6 juta serta peningkatan jumlah langganan perniagaan eTender sebanyak RM0.3 juta.

Keuntungan selepas cukai (PAT) dan keuntungan selepas cukai dan faedah minoriti (“PATAMI”) adalah RM1.7
juta dan RM1.5 juta masing-masing, peningkatan sebanyak 46.3% dan 98.1%. Yang ketara penambahbaikan dalam PATAMI sebahagian besarnya didorong oleh kerugian nilai saksama yang lebih rendah daripada pelaburan
RM0.2 juta, berbanding RM1.3 juta pada suku yang sama.

Hasil bagi sembilan bulan hingga 31 Disember 2023 pula melonjak 7.2%, tahun ke tahun, daripada RM68.6
juta kepada RM73.5 juta. DT, penyelesaian pengurusan kekayaan dan penyelesaian pengurusan kewangan
– segmen kerajaan mencatat pertumbuhan hasil masing-masing sebanyak 31.9%, 10.5% dan 0.3% kepada RM13.6 juta, RM7.7 juta dan RM40.8 juta.

Selaras dengan pertumbuhan hasil, PATAMI meningkat sebanyak
11.6% kepada RM2.4 juta daripada RM2.2 juta dalam tempoh yang sama tahun lepas. Sehubungan itu, pendapatan sesaham meningkat daripada 0.40 sen kepada 0.44 sen bagi tempoh dalam tinjauan.

Pengarah Urusan Kumpulan Censof, Ameer Shaik Mydin berkata, “Saya gembira kerana Censof terus
memberikan hasil yang membanggakan. Keputusan ini mencerminkan daya tahan dan keupayaan kami untuk berkembang maju, dengan memanfaatkan perkembangan pesat keperluan pendigitalan. Selanjutnya, pengenalan e-invois wajib memberikan satu lagi peluang positif untuk Censof, di mana perniagaan akan bertanggungjawab untuk menilai mereka sistem IT semasa, sistem ERP dan proses pematuhan cukai untuk memastikan keperluan baharu adalah sedang dipatuhi.” – SM

(Visited 32 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button