AgamaNasionalNegeri

Cadangan Hakim Syarie kaji amalan Mahkamah Sivil

Tuanku Syed Faizuddin Putra berkenan bertitah pada majlis sumbangan zakat MAIPs di Masjid Al-Muqarrabin, Behor Empiang, Kangar.

HAKIM Syarie dicadangkan untuk mengkaji dan mengguna pakai prosedur dan amalan di Mahkamah Sivil untuk penyelesaian kes dengan segera.

Sebagai contoh, konsep penghakiman ringkas atau “summary judgement” dan penghakiman ingkar “judgement in default” sekiranya tidak ada halangan dari segi undang- undang.

Pendekatan seperti ini akan dapat mempercepatkan penyelesaian kes di Mahkamah Syariah.

Sekiranya terdapat halangan undang-undang, maka hendaklah disemak semula perundangan tersebut demi kemaslahatan pihak-pihak di dalam perbicaraan.

Tuanku Syed Faizuddin Putra berkenan mengurniakan sumbangan zakat MAIPs kepada salah seorang asnaf di Masjid Al-Muqarrabin, Behor Empiang, Kangar.

Pada masa yang sama prosedur Mahkamah Syariah yang terdapat di dalam Enakmen Tatacara Mal Mahkamah Syariah hendaklah disemak dari semasa ke semasa supaya seiring dengan peredaran zaman dan keperluan semasa.

Demikian titah Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail selepas berkenan berangkat menyempurnakan majlis Sumbangan Agihan Zakat Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) di Masjid Al-Muqarrabin, Behor Empiang, Kangar.

Tuanku Syed Faizuddin Putra berkenan mengurniakan sumbangan zakat MAIPs kepada salah seorang asnaf di Masjid Al-Muqarrabin, Behor Empiang, Kangar.

Pada sesi kali ini seramai 70 anak kariah terpilih dari Behor Empiang dan 70 orang lagi dari kariah Kechor menerima sumbangan wang tunai bernilai RM700 setiap seorang daripada Tuanku Syed Faizuddin Putra merangkap Yang DiPertua MAIPs dengan jumlah penuh sebanyak RM98,000. – SM

BACA Nik Elin cabar Enakmen Kanun Jenayah Syariah (I) Kelantan 2019 demi negara

(Visited 33 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button