Nasional

Buka semula sempadan akhir tahun ini, kata Khairy

Tarikh sasaran yang lebih realistik untuk pembukaan semula sempadan Malaysia adalah pada awal suku kedua tahun ini, kata menteri kesihatan Khairy Jamaluddin hari ini.

Beliau berkata tempoh tangguh dua minggu yang diberikan kepada kementerian oleh Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob tidak bermakna sempadan akan dibuka semula dalam masa dua minggu.

Tempoh dua minggu adalah untuk kementerian menyediakan garis panduan untuk pembukaan semula sempadan.

Khairy berkata perbincangan awal di beberapa peringkat akan diperlukan. Garis panduan mesti dibentangkan terlebih dahulu kepada jawatankuasa pengurusan wabak Covid-19, yang dipengerusikan oleh perdana menteri, serta kuartet menteri Covid-19 sebelum dibawa ke Kabinet.

“Dan sebab itulah keputusan besar ini tidak boleh dibuat di peringkat kementerian kerana ini adalah dasar utama. Saya jangka awal suku kedua tahun ini sebagai sasaran yang realistik, tetapi biarlah perdana menteri memutuskan perkara ini,” katanya kepada pemberita selepas melawat Klinik Kurnia di sini.

Ditanya mengenai kelewatan di AS sama ada untuk membenarkan vaksin Covid-19 Pfizer untuk kanak-kanak berumur bawah lima tahun, Khairy berkata kumpulan kerja teknikal sentiasa menasihati kementerian kesihatan mengenai kesesuaian vaksin.

“Kita ada dua proses, satu kelulusan badan kawal selia iaitu Agensi Pengawalseliaan Farmaseutikal Kebangsaan, satu lagi pandangan daripada kumpulan pakar. Kumpulan pakar kini sedang meneliti data vaksin untuk kanak-kanak berumur bawah lima tahun, dan tiada cadangan kepada kementerian setakat ini,” katanya.

Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan AS dilaporkan berkata lebih banyak data diperlukan mengenai vaksin itu, menangguhkan sekurang-kurangnya dua bulan keputusan untuk menggunakan vaksin itu pada kanak-kanak berumur enam bulan hingga empat tahun.

 

(Visited 218 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button