Nasionalpilihan

Bekas Datuk Bandar Johor Bahru didakwa rasuah RM1.55 juta

Bekas Datuk Bandar Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB), Datuk Adib Azhari Daud, mengaku tidak bersalah di mahkamah sesyen di sini hari ini atas 12 pertuduhan menerima rasuah berjumlah RM1.55 juta antara 2020 dan 2021.

Adib, 63, didakwa menerima wang untuk dirinya sebagai ganjaran membantu dua lelaki mendapatkan pelbagai projek di kawasan MBJB melalui individu lain.

Pembayaran itu didakwa dibuat dalam 12 transaksi antara RM10,000 dan RM250,000 setiap satu.

Projek itu termasuk kerja penyelenggaraan landskap tepi jalan tahunan selama 28 bulan, kerja penyelenggaraan tahunan untuk pemangkasan pokok selama 24 bulan, dan kerja penyelenggaraan loji rawatan kumbahan berpusat dan tebatan banjir Sungai Segget selama 24 bulan.

Ia juga termasuk pembinaan Jalan Banjaran, kerja membaiki cerun runtuh di Flat Sri Orkid dan Taman Bukit Tropika, dan penyelenggaraan tahunan pam kawalan banjir di Sungai Sengkuang, Sungai Chat dan Sungai Segget selama 24 bulan.

Kesalahan itu didakwa dilakukan di Jalan Serama 7, Larkin, antara 26 Jun 2020 dan 6 Ogos 2021.

Pertuduhan didakwa mengikut Seksyen 16(a)(B) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009, yang membawa hukuman penjara tidak lebih 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda nilai pertuduhan. rasuah, atau RM10,000, yang mana lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Hakim Siti Noraida Sulaiman membenarkan Adib diikat jamin RM120,000 bagi kesemua pertuduhan dengan dua penjamin, dengan syarat tambahan melaporkan diri ke pejabat SPRM Johor sebulan sekali, menyerahkan pasportnya kepada mahkamah, dan tidak mengganggu saksi pendakwaan sehingga pelupusan kes itu.

Mahkamah menetapkan 3 Julai ini untuk sebutan semula dan penyerahan dokumen.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya SPRM Natrah Fariha Rahmat, manakala Adib diwakili peguam Azrul Zulkifli Stork. – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button