Sukan

Shereen pecahkan rekod kebangsaan 400m milik sendiri di AS

Pelari pecut Malaysia Shereen Samson Vallabouy memecahlan rekod 400m kebangsaan miliknya sendiri walaupun dalam cuaca buruk pada aksi di Amerika Syarikat (AS) semalam.

Jaguh olahraga Malaysia itu melepasi garisan penamat di Nashville dalam masa 51.79 saat, memecahkan rekodnya 51.80 yang dicatatkan tahun lalu di California.

Shereen yang berpangkalan di Florida mempunyai 28 hari lagi untuk berlari di bawah 50.95s bagi melayakkan diri ke Sukan Olimpik Paris.

Shereen dan pelari pecut Azeem Fahmi berada dalam senarai wildcard untuk Sukan Olimpik Paris, tetapi hanya satu slot tersedia jika mereka tidak layak secara merit.

Ketika ini berada di kedudukan ke-91 dunia dan ketiga di Asia, Shereen perlu menjadi antara 48 pelumba 400m terbaik dunia menjelang akhir Jun untuk layak beraksi Olimpik.

Shereen, pemegang rekod 200m dan 400m wanita negara, akan pulang ke tanah air pada 8 Jun untuk beraksi dalam Kejohanan Olahraga Terbuka Malaysia seminggu kemudian.

Disebabkan kurangnya saingan serius di peringkat tempatan, Persekutuan Olahraga Malaysia telah meminta penyertaan mereka ke pertemuan peringkat gangsa di Kazakhstan pada 22 Jun untuk menjadikan Paris secara merit.

Dalam perlumbaan semalam di Karnival Trek Bandar Muzik di Middle Tennessee State University, pemenang pingat emas 400m Sukan SEA itu mempamerkan rentak tersendiri di trek yang dibasahi hujan untuk menduduki tempat kedua.

Shereen menduduki tempat kedua keseluruhan dalam kategori profesional yang mempunyai 19 pelari dalam tiga saringan, dengan atlet terpantas mencatat 51.67s.

Karnival itu melibatkan pertandingan trek dan padang untuk profesional yang disusun dengan Olympians, belia dan pertemuan terbuka untuk semua pendatang dan mesyuarat sekolah menengah peringkat elit.

Jurulatihnya, Derrick White, berkata dia gembira kerana Shereen telah melaksanakan rancangan perlumbaan dengan baik walaupun sejuk dan hujan.

Katanya, hujan turun sebelum perlumbaan menyebabkan bahagian dalam trek dinaiki air.

“Memecahkan rekod kebangsaan dan melakukan yang terbaik secara peribadi dalam keadaan sedemikian adalah satu pencapaian yang hebat,” kata White, yang merupakan ketua jurulatih dan Ketua Pegawai Eksekutif Life Speed ​​Athletics.

Shereen, 25, kelahiran Ipoh, telah berlatih di Florida di bawah kendalian White sejak Jun tahun lalu, dan meraih pingat gangsa dalam acara 400m lima bulan kemudian di Sukan Asia Hangzhou.

Ibunya, juga pernah beraksi Olimpik,  Josephine Mary, berterima kasih kepada White kerana membawa Shereen ke tahap baharu dalam perlumbaan satu pusingan.

Dia berkata White sentiasa mengajar anak perempuannya teknik baharu untuk meningkatkan dirinya dalam kelajuan dan kecergasan.

“Saya gembira dia berlari lebih pantas dan bermimpi besar,” kata Josephine, bekas pelari jarak pertengahan dan jurulatih elit kebangsaan.

Suaminya, Samson mencatat masa 1:48.29s dalam acara 800 meter pada 1989 yang mana ia kekal sebagai rekod tertua dalam sukan olahraga lelaki Sukan SEA.

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button