Nasional

Bak Kut Teh makanan warisan China, bukan asli dari Tanah Melayu

Bak Kut Teh tidak layak diiktiraf sebagai makanan warisan negara kerana ia berasal dari China dan bukannya asli dari Tanah Melayu atau diterima ramai majoriti rakyat Malaysia.

Bagi Ketua Penerangan Bersatu Wilayah Persekutuan, Mahathir Mohd Rais, suka atau tidak, hasrat mengiktiraf Bak Kut Teh memerlukan penilaian dan pertimbangan yang mendalam.

“Dalam membahaskan perkara ini, kita perlu merujuk kepada latar belakang sejarah dan budaya kita. Sebagai sebuah negara majmuk, makanan yang dianggap sebagai warisan negara biasanya mempunyai hubungan yang mendalam dengan tradisi dan budaya masyarakat setempat, dan diterima secara meluas oleh semua kaum di negara ini.

“Melihat kepada latar belakang sejarah dan budaya Bak Kut Teh, hidangan ini berasal dari komuniti Cina. Bak Kut Teh di Malaysia adalah adaptasi dari hidangan serupa di Fujian, China.

“Oleh kerana itu, Bak Kut Teh lebih tepat dianggap sebagai warisan negara China, dan bukan sebagai warisan Malaysia secara keseluruhan,” katanya dalam satu kenyataan.

Mahathir berkata demikian mengulas pendirian Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan, Tion King Sing, yang berhasrat mengiktiraf Bak Kut Teh sebagai makanan warisan negara.

Bagi Mahathir, sebagai negara yang majoriti penduduknya beragama Islam dan daging babi diharamkan bagi mereka, mengiktiraf Bak Kut Teh sebagai makanan warisan negara boleh menimbulkan rasa tidak selesa dan tegang di kalangan masyarakat kita yang majmuk ini.

“Pepatah Arab mengatakan, “Al-hikmah balāghah,” yang bermakna hikmah adalah tujuan tertinggi. Artinya, kebijaksanaan dan kepekaan dalam membuat keputusan adalah penting.

“Kerana itu, kita harus memastikan keputusan kita tidak melanggar batas agama dan sensitiviti kaum,” katanya.

Dalam masa sama, memandangkan Malaysia adalah negara yang menghormati prinsip toleransi dan keharmonian antara pelbagai agama dan etnik, pengiktirafan Bak Kut Teh sebagai makanan warisan negara mungkin memberi kesan yang negatif dan boleh merosakkan perpaduan yang telah kita bangunkan selama ini.

“Sebenarnya, terdapat banyak lagi makanan tradisional dari komuniti Cina yang mungkin lebih sesuai untuk dianggap sebagai makanan warisan negara.

“Sebagai contoh, hidangan seperti Kuih Bulan, Tang Yuan, dan Tau Fu Fah adalah beberapa makanan yang lebih mewakili keragaman dan integrasi budaya makanan di Malaysia, dan juga telah diterima secara meluas oleh semua kaum dan agama di negara ini,” ujarnya.

Selain itu, makanan ini juga tidak menimbulkan isu sensitiviti agama dan dengan itu, lebih sesuai untuk dianggap sebagai warisan negara.

“Al-Quran sendiri mengajar kita dalam Surah Al-Hujurat, ayat 13: “Wahai manusia! Sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang lelaki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal-mengenal.”

“Oleh itu, tidak salah untuk meraikan kepelbagaian makanan kita, tetapi pada masa yang sama, hormati dan hargailah sensitiviti serta kepercayaan masing-masing,” jelas Mahathir.

Sebagai kesimpulan, penting untuk kita memahami bahawa pengiktirafan makanan sebagai warisan negara bukan hanya berdasarkan populariti atau rasanya, tetapi juga melibatkan pertimbangan seperti sejarah, tradisi, budaya, dan sensitiviti agama.

Oleh itu, sebelum kerajaan mengambil keputusan untuk mengiktiraf mana-mana makanan sebagai warisan negara, kita perlu memastikan bahawa makanan tersebut mencerminkan keunikan dan keharmonian masyarakat di negara kita dan dapat diterima secara meluas oleh semua kaum dan agama di negara ini.

(Visited 619 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button