Nasional

Peruncit diingatkan supaya tidak menjual gula dengan syarat disertakan

PARA peruncit telah berulang kali diingatkan supaya tidak menjual gula dengan syarat kerana ia melanggar undang-undang.

Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup Fuziah Salleh berkata tindakan boleh diambil mana-mana peruncit yang didapati berbuat demikian, termasuk menggantung lesen perniagaan mereka.

“Jualan bersyarat adalah melanggar Akta Kawalan Bekalan 1961. Kadang-kadang peruncit ingin mengaut keuntungan kerana margin keuntungan mereka untuk gula biasa sangat nipis, seperti 10 sen.

“Tetapi kita perlu mengingatkan mereka bahawa ini adalah salah,” katanya sebagai tetamu di program Ruang Bicara Bernama TV bertajuk “Isu Bekalan Gula, Di Mana Manisnya?” Selasa malam.

Fuziah berkongsi bahawa tujuh kertas siasatan berkaitan penjualan gula bersyarat telah dibuka sejak kementeriannya melancarkan Ops Manis pada awal Mei, sambil menambah isu itu berjaya dikawal melalui tindakan penguatkuasaan yang ketat.

Mengenai situasi sukar yang dihadapi rakyat Malaysia akibat kenaikan harga, beliau berkata mereka harus dididik tentang kuasa mereka sebagai pengguna, yang boleh membantu menentukan kenaikan atau penurunan harga dalam pasaran terbuka.

“Kita berada dalam pasaran ekonomi terbuka. Rakyat Malaysia mempunyai kuasa sebagai pengguna. Kita boleh menentukan penawaran dan permintaan.

“Jika barang itu terlalu mahal, dan jika mereka boikot, barang itu akan turun harganya. Itu dalam pasaran ekonomi terbuka. Jadi ini, kita perlu mendidik pengguna kita bahawa mereka mempunyai keupayaan ini,” tambahnya. -SM

Baca juga :Penyatuan Islam impian sekian lama Hadi Awang

(Visited 116 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button