MahkamahPolitik

Apandi dedah Mahathir, Sri Ram berpakat kenakan Najib

BEKAS Peguam Negara, Tan Sri Mohamed Apandi Ali membuat pendedahan menggemparkan bagaimana bekas Tun Dr. Mahathir Mohamad berpakat dengan Datuk Seri Gopal Sri Ram untuk menangkap Datuk Seri Naji Tun Razak.

Sri Ram ketika itu Hakim Mahkamah Persekutuan telah datang berjumpanya bagi membincangkan perkara itu.

Pendedahan itu dibuat melalui hantaran Facebook Apandi yang bertajuk: Permulaan bab dalam memoar saya!

Sri Ram katanya, telah datang ke rumahnya dengan seorang peguam muda berketurunan Cina pada Januari 2018.

Suara Merdeka sedang mendapatkan komen Sri Ram.

“Dia telah menyatakan bahawa dia ingin meyakinkan saya untuk membekukan akaun firma tertentu kerana peguam yang telah menunaikannya perlu dibayar dan dari akaun itulah mereka harus dibayar.

“Dia sebelumnya telah mengirimkan perwakilan ke AGC kerana saya adalah AG pada masa itu tetapi setelah berunding dengan pegawai di bahagian jenayah, saya menulis kepadanya dengan respons negatif.

“Dia tiba di rumah saya dengan seorang peguam muda Cina, dan setelah duduk, dia melontarkan hujahnya yang panjang mengapa saya tidak seharusnya memberi reaksi negatif tetapi saya membalasnya dan menjelaskan bahawa semua yang saya masukkan dalam jawapan itu difikirkan dengan teliti dan berdebat di antara kami di ruang.

“Kemudian tiba-tiba, katanya, itu hanya alasan untuk melihat saya dan dia mempunyai agenda yang lebih besar.

“Tun M menghantar saya menemui anda.”

“Dia mahu anda menangkap Najib di pejabatnya, anda pergi esok jam 2 petang, kami telah mengatur agar polis di Putrajaya melakukan apa yang perlu atas arahan anda. Kami juga telah mengatur agar hakim mengeluarkan perintah reman ketika dia dihadapkan ke hadapannya. ”

“Saudara, anda akan menjadi wira di mata rakyat dan anda akan menjadi peguam negara pertama yang menangkap Perdana Menteri yang sedang memegang jawatan.”

“Jangan bimbang, kami telah meletakkan rancangan dasar, yang saya perlukan sekarang adalah untuk anda setuju.”

Kemudian saya bertanya kepadanya, “Atas alasan apa dia ditangkap?”

Dia berkata: “Saudara, orang-orang di luar sana merasa kecewa dan tidak senang, kenyataan bahawa anda menangkapnya, tanpa mempedulikan alasannya, akan membuat rakyat gembira.”

Gopal Sri Ram meyakinkan dan dia mahu jawapan segera.
Saya berkata untuk membiarkan saya fikirkannya terlebih dahulu.

Dia kemudian pergi bersama peguam muda Cina yang dibawanya.

Pada masa itu, saya dan keluarga juga diserang di media sosial, bukan sahaja dari pihak pembangkang tetapi juga dalam kalangan tentera siber kerajaan ketika itu.

Tidak ada alasan untuk saya menyelamatkan sesiapa ketika saya menjadi “musuh semua orang.”

“Gopal Sri Ram boleh menafikan perkara ini tetapi saya ingin memberi amaran bahawa pada waktu itu saya adalah AG dan rumah saya dilengkapi dengan CCTV, (yang khusus untuk balai) dan belum lagi pengawal saya dan anggota polis yang menguruskan pondok pengawal di depan rumah saya – CCTV tidak akan berbohong dan saya juga mempunyai saksi.

Najib dikaitkan dengan dakwaan pengubahan wang haram berkaitan dana 1MDB.

Selepas kerajaan BN tumbang pada PRU14, Najib disiasat dan kemudiannya dihadapkan dengan 25 tuduhan salah guna kuasa dan pengubahan wang haram berkaitan dengan dana 1MDB bernilai RM2.28 bilion.

Ahli Parlimen Pekan itu antara lainnya juga didakwa dengan tujuh tuduhan penyalahgunaan kuasa, jenayah pecah amanah dan pengubahan wang haram sebanyak RM42 juta dana daripada SRC International.

Perbicaraan terhadap Najib kerana didakwa menyelewengkan dana daripada SRC International Sdn Bhd akan berakhir bulan depan.

– SM

 

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button