Politik

Facebook padam hantaran Ramasamy berkaitan perobohan kuil

FACEBOOK telah bertindak memadam satu hantaran yang dibuat oleh Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang P. Ramasamy berkaitan perobohan sebuah kuil di Kamunting, Taiping.

Ahli Dewan Undangan Negeri Perai dari DAP itu yang mempersoal tindakan Facebook memandam hantarannya menegaskan tindakan tersebut tidak akan memberi apa-apa kebaikan kepada sesiapa.

“Mengapa catatan saya mengenai pembongkaran kuil Hindu di Kamunting, Taiping, dikeluarkan oleh pentadbiran FB? Adakah kerana saya mempersoalkan keterlibatan pemerintah PN dalam membuang kuil oleh pihak berkuasa penjara?

“Daripada menangani pembongkaran kuil secara haram, penghapusan hantaran saya tidak akan memberi kebaikan kepada sesiapa pun,” kata Ramasamy.

Menurut Ramasamy, beliau percaya mereka yang bertanggungjawab menggunakan tempoh Perintah Kawalan Pergerakan untuk merobohkan kuil mesti dihukum.


BACA Kuil diroboh: PN mungkin lebih buruk kerana kurang wakil bukan Melayu

Dua hari lalu dalam satu hantaran di Facebook P. Ramasamy mendakwa Perikatan Nasional mungkin lebih buruk berbanding Barisan Nasional. Ini kerana menurut beliau, kurangnya wakil bukan Melayu dalam gabungan tersebut.

wakil

Ramasamy membuat andaian tersebut berikutan terdapat dakwaan sebuah kuil di Taiping telah dirobohkan.

Beliau mendakwa kuil Sri Maha Mariamman  yang terletak dalam halaman Kemta Komunting itu dirobohkan dalam tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

“Ini mungkin merupakan kuil Hindu pertama yang dirobohkan setelah pemerintah PN berkuasa pada Mac 2020.

“Sesiapa yang mengatakan bahawa pemusnahan kuil adalah perkara lampau atau berlaku semasa zaman BN.

“PN mungkin tidak terlalu berbeza dengan BN, malah mungkin terburuk memandangkan hanya ada sedikit perwakilan bukan Melayu dalam gabungan itu,” kata Ramasamy.

Menurutnya, ketidakadilan secara terang-terangan kepada orang bukan Melayu atau bukan Islam bukanlah sesuatu yang enak dalam masyarakat Malaysia yang pelbagai agama dan etnik.

Ramasamy berkata, beliau difahamkan kuil tersebut telah dimusnahkan walaupun terdapat jaminan daripada kerajaan negeri kepada pemilik kuil, Hindu Sanggam Malaysia dan MIC ianya tidak akan dirobohkan.

Beliau mendakwa satu laporan polis telah dibuat oleh individu berkaitan kuit tersebut pada 1 Jun lalu berhubung kejadian itu.-SM

(Visited 206 times, 1 visits today)

Show More

KHAIRULANUAR YAHAYA

Khairulanuar mempunyai pengalaman sebagai wartawan di Karangkraf, Bernama TV dan terakhir di Utusan Malaysia. Pernah membuat liputan kemanusiaan di Gaza, Pakistan, Jepun, Somalia, Lubnan dan Syria. 'Kehilangan' jurukamera, Noramfaizul ketika sama-sama bertugas di Somalia sesuatu yang tidak pernah beliau lupakan.

Related Articles

Back to top button