Politik

Anwar minta semua MP hantar warkah pada Agong batalkan darurat

KETUA Pembangkang Datuk Seri Anwar telah menghantar surat kepada semua ahli Parlimen meminta agar mereka mengutuskan warkah kepada Yang di-Pertuan Agong untuk memohon baginda membatalkan Pengisytiharan Darurat.

Anwar mahu semua Ahli Parlimen turut memohon kepada Yang di-Pertuan Agong untuk menitahkan agar sidang Parlimen dilangsungkan sebelum 31 Januari untuk membahaskan isu darurat, Covid-19 dan kemelut ekonomi yang melanda negara.

“Dalam surat tersebut saya telah mencadangkan kepada semua YB Ahli Parlimen supaya mengemukakan rayuan dalam kadar segera.

“Warkah tersebut juga hendaklah disesuaikan menurut pertimbangan semua YB atau parti,” kata Anwar dalam satu kenyataan kepada media hari ini.

Beliau berharap warkah yang dihantar oleh ahli Parlimen sebelum Jumaat ini mendapat ihsan dan kebijaksanaan Yang di-Pertuan Agong.


Dalam warkah dua muka kepada ahli Parlimen itu, Anwar antara lain berkata, cadangan darurat yang dikemukakan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin dan kerajaan Perikatan Nasional adalah tanpa keabsahan kerana penyusutan jumlah ali Parlimen yang menyokong kerajaan.

Tambahnya, ahli-ahli Perlimen tidak mempertikaikan langkah munasabah yang diambil bagi menangani wabak Covid-19 namum berpandangan bahawa peruntukan sedia ada adalah mencukupi bagi mengekang pandemik tersebut.

“Ia tidak memerlukan darurat. Kemelut ekonomi amat memprerihatinkan manakala jumlah pengangguran, kemiskinan dan kesenjangan bertambah. Darurat pastinya akan menyebabkan kedudukan ekonomi tambah meruncing.

“Kami beranggapan Perdana Menteri dan kerajaan telah terlanjur dan tersasar dalam menyampaikan nasihat kepada Yang di-Pertuan Agong kerana sesungguhnya tidak terkait dengan permasalahan Covid-19, banjir datau ekonomi,” kata Anwar.

Dalam warkah itu, Anwar turut mendakwa Muhyiddin lebih tertumpu kepada usaha mempertahan kuasa.

Dua hari lalu Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah telah memperkenankan pelaksanaan darurat berikutan pertambahan mendadak kes positif Covid-19.

Perkenan tersebut diberikan selepas Muhyiddin menyembah maklum keputusan Mesyuarat Jemaah Kabinet dan mengambil kira rundingan Seri Paduka Baginda dengan Raja-Raja Melayu.

Pengisytiharan Darurat dibuat berikutan peningkatan mendadak kes harian Covid-19 ke angka yang mencemaskan.-SM

(Visited 323 times, 1 visits today)

Show More

KHAIRULANUAR YAHAYA

Khairulanuar mempunyai pengalaman sebagai wartawan di Karangkraf, Bernama TV dan terakhir di Utusan Malaysia. Pernah membuat liputan kemanusiaan di Gaza, Pakistan, Jepun, Somalia, Lubnan dan Syria. 'Kehilangan' jurukamera, Noramfaizul ketika sama-sama bertugas di Somalia sesuatu yang tidak pernah beliau lupakan.

Related Articles

Back to top button