Kesihatan

8,000 kes kegagalan buah pinggang bebankan sistem kesihatan, KJ

PETALING JAYA: Malaysia mempunyai kadar kes kegagalan buah pinggang tertinggi di dunia kata menteri kesihatan Khairy Jamaluddin hari ini.

Dengan purata 8,000 kes baharu dikesan setiap tahun, beliau memberi amaran bahawa jika trend itu tidak disemak, ia akan mengenakan beban ekonomi yang teruk kepada sistem penjagaan kesihatan.

“Jika trend semasa 8,000 kes setahun berterusan tanpa kawalan, bilangan pesakit kegagalan buah pinggang peringkat akhir akan menjadi besar pada masa hadapan.

“Ia akan menelan belanja sistem penjagaan kesihatan dianggarkan RM1.5 bilion hingga RM3.2 bilion setiap tahun untuk merawatnya,” katanya ketika merasmikan Persidangan Dialisis Tahunan ke-16 Yayasan Buah Pinggang Kebangsaan hari ini.

Beliau berkata penyakit buah pinggang telah menjadi kebimbangan kesihatan awam yang ketara dengan kelaziman yang semakin meningkat, dengan diabetes menjadi antara penyumbang utama masalah itu.

Khairy menambah bahawa adalah penting untuk meningkatkan kesedaran tentang penyakit buah pinggang bagi mengelakkan timbulnya dan komplikasi.

Beliau menggesa orang ramai menjalani ujian berkala dan mendapatkan rawatan daripada pakar nefrologi bagi memeriksa sama ada mereka berisiko menghidap penyakit buah pinggang.

Dalam pada itu, Khairy juga berkata kementerian bercadang menambah satu ciri pada aplikasi MySejahtera bagi membolehkan orang ramai mendaftar sebagai penderma organ.

Beliau berkata ini akan menangani kekurangan pendermaan organ dan meningkatkan bilangan pesakit yang memerlukan pemindahan organ.

 

(Visited 483 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button