Nasionalpilihan

600 syarikat pempamer dari 30 negara bakal menyertai LIMA’23

PAMERAN Maritim dan Aeroangkasa Antarabangsa Langkawi 2023 (LIMA’23) yang akan diadakan pada bulan Mei, bakal disertai oleh 600 pempamer dari 30 negara dan juga dijangka kehadiran pemimpin dari 59 negara pada pameran kali ini.

Selepas berehat selama empat tahun, LIMA’23 yang bakal berlangsung dari 23 hingga 27 Mei akan datang memberi isyarat kepada dunia bahawa Malaysia telah bersedia menganjurkan semula acara-acara besar bertaraf antarabangsa.

Menteri Pertahanan Datuk Seri Mohamad Hasan dan Menteri Pengangkutan Anthony Loke Siew Fook melancarkan LIMA’23 di Pusat Pameran dan Perdagangan Antarabangsa Malaysia (MITEC) petang semalam.

Mohamad, dalam ucapannya, berkata daripada 600 pempamer dari 30 negara, kira-kira 360 pempamer adalah daripada industri pertahanan.

“Dalam dunia yang pesat berubah, ancaman terhadap keselamatan negara, serantau dan global menjadi lebih kompleks.

“Bukan sahaja kita perlu berdepan dengan cabaran keselamatan tradisional tetapi kita juga perlu mempertimbangkan ancaman keselamatan bukan tradisional seperti ekstremisme, keganasan dan lanun. Tiada negara boleh menghadapi ancaman ini bersendirian.

“Situasi keselamatan serantau yang berkembang sepanjang tahun lalu menunjukkan bahawa meningkatkan kerjasama adalah lebih penting berbanding sebelum ini. Ini menjadikan LIMA’23 lebih bermakna,” kata Mohamad.

Mohamad juga berkata selaras dengan Dasar Industri Pertahanan dan Keselamatan Negara yang akan dilancarkan tahun ini, LIMA memberi peluang kepada industri pertahanan Malaysia mempamerkan pencapaiannya kepada dunia.

Manakala Loke pula berkata walaupun sektor aeroangkasa dan maritim terjejas terutamanya oleh penutupan yang disebabkan oleh pandemik Covid-19, industri itu pada asasnya kekal kukuh.

“Malah, pada 2020, pasaran aeroangkasa global bernilai lebih AS$298 bilion manakala sektor kapal marin global bernilai lebih AS$170 bilion pada 2021.

“Malaysia telah lama memberi tumpuan untuk memartabatkan sektor aeroangkasa dan maritim domestik supaya mereka dapat terus menyumbang kepada pertumbuhan negara.

“Kami mempunyai keupayaan dan kapasiti untuk meningkatkan industri pembinaan dan pembaikan kapal di negara ini, yang kini bernilai lebih RM15 bilion,” kata Loke lagi.

Loke juga berkata bahawa di bawah Pelan Induk Perkapalan Malaysia, kerajaan bercadang untuk membina kapal di Malaysia untuk menyumbang kepada 90% tan pengangkut pukal, 62% tan kapal kontena, 34% tan kapal kargo am, dan 31% minyak. tan kapal tangki.

“Pelan itu juga menyasarkan kapal Malaysia menyumbang 20% daripada perkapalan global, 30% daripada perdagangan intra-Asean, 90% daripada perkapalan domestik dan 100% daripada operasi bot tunda pelabuhan.

“Pelan Tindakan Industri Aeroangkasa Malaysia 2030, yang dilancarkan pada LIMA’15, menetapkan sasaran untuk Malaysia menguasai sekurang-kurangnya 5% bahagian pasaran global pasaran penyelenggaraan, pembaikan dan operasi (MRO) global.

“Pelan tindakan itu juga menyasarkan Malaysia menjadi peneraju Asean dalam penyumberan bahagian dan komponen aeroangkasa, mempunyai 70% kandungan tempatan dalam pembuatan aeroangkasa, dan mempunyai sekurang-kurangnya 3.5% bahagian pasaran dalam perkhidmatan kejuruteraan dan reka bentuk aeroangkasa.

“Akhirnya, industri aeroangkasa negara dijangka menjana pendapatan tahunan sebanyak RM55.2bil dan mewujudkan 32,000 pekerjaan berpendapatan tinggi menjelang 2030,” kata Loke.

Beliau juga berkata bahawa LIMA’23 akan memberi penekanan khusus pada segmen teknologi dron dan aeroangkasa.

“Dalam negara, industri dron dijangka menyumbang RM50.71 bilion kepada keluaran dalam negara kasar (KDNK) Malaysia menjelang 2030,” kata Loke.

LIMA’23 dengan membawa slogan “The Nexus of Maritime and Aerospace Trade” dijangka mempamerkan kemajuan teknologi dan inovasi terkini dalam industri perkapalan dan pembinaan kapal serta Penyelenggaraan, Pembaikan dan Baik pulih (MRO).

Hadir sama, Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md. Nor; Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Affendi Buang; Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan, Datuk Seri Muez Abd Aziz; dan Pengerusi Alpine Integrated Solution Sdn Bhd, Tan Sri Mohd Khairul Adib Abd Rahman selaku penganjur pameran tersebut.

Artikel berkaitan > LIMA’23 sasar kontrak perolehan sehingga RM8 bilion

(Visited 532 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button