Hiburan

300 delegasi ASEAN meriahkan pembukaan AIIFA

Menteri Pelancongan Industri Kreatif dan Seni Persembahan Serawak, Datuk Sri Haji Karim Rahman Hamzah, menyambut 300 delegasi ganjil dari ASEAN demi meraihkan program Asean International Film Festival & Awards (AIIFA) yang berlangsung di Old Courthouse Courtyard Kuching, Sarawak malam tadi.

Menteri Pelancongan Industri Kreatif dan Seni Persembahan Serawak, Datuk Sri Haji Karim Rahman Hamzah

“Kali terakhir kami mengalu-alukan delegasi filem adalah pada 2019, dan saya difahamkan acara ini mempunyai bilangan peserta yang paling ramai berbanding empat sebelum ini.

“Semasa pandemik, apabila kita semua terpaksa duduk di rumah, Industri Kreatif memainkan peranan yang begitu besar dalam kehidupan kita, menghiburkan kita, melalui filem, rancangan langsung yang dilakukan dalam talian, tik tok, Facebook dan pelbagai aplikasi lain.

“Menjelang akhir tahun 2020, menurut data, satu bilion orang di seluruh dunia telah melanggan salah satu perkhidmatan penstriman dalam talian. Tidak perlu dikatakan, dalam talian sentiasa ada. Maklumat, hiburan, kemas kini kini diperoleh secara dalam talian.

“Saya gembira berada di sini, antara penggerak dan penggerak Industri Kreatif ASEAN – orang yang akan memberi kesan kepada apa yang kita lihat di pawagam, televisyen dan banyak lagi platform lain yang dimungkinkan melalui teknologi digital.” Katanya.

Menurutnya lagi, kerajaan Negeri Sarawak memahami bahawa transformasi digital adalah satu keperluan untuk memartabatkan kita ke tahap yang lebih tinggi dan telah menubuhkan Lembaga Multimedia Sarawak (SMA) untuk menyelianya.

“Kami adalah yang pertama mempunyai stesen televisyen Negeri sendiri, TVS yang dilancarkan sebagai saluran untuk pencipta kandungan, penerbit dan penghibur Sarawak untuk memaparkan karya mereka.

“Industri Kreatif adalah industri trilion dolar. Kami agak lewat, berbanding dengan beberapa negara, tetapi kami perlu bermula di suatu tempat kerana anak muda kami menamatkan pengajian dari institusi tinggi Industri Kreatif dan Seni Persembahan, yang akan menyumbang kepada industri ini.

“Ini adalah salah satu sebab kerajaan Sarawak menyokong sepenuhnya AIFFA sambil kita melihat ke arah masa depan. Saya diberitahu bahawa AIFFA mempunyai lebih 100 delegasi pelajar yang berdaftar untuk AIFFA, termasuk beberapa dari universiti ASEAN. AIFFA akan membolehkan mereka menerima pengetahuan secara langsung semasa mereka menghadiri ceramah oleh para profesional dan pakar industri.” Ujarnya.

Tambahnya lagi, AIFFA merupakan salah satu platform untuk industrI filem ASEAN untuk merapatkan kedudukan demi memajukan industri di persada antarabangsa.

“Tahun ini merupakan tahun yang hebat kerana negara kita membuktikan kita setanding dengan negara lain dengan anugerah Oscar yang dimenangi oleh Tan Sri Michelle Yeoh sebagai Pelakon Wanita Terbaik.

“Saya berbesar hati untuk memaklumkan bahawa pada tahun 2013, Tan Sri Michelle Yeoh adalah penerima Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat AIFFA 2013.” Jelasnya semasa sesi perasmian.

AIFFA menyediakan tempat pertemuan untuk usaha sama yang boleh meningkatkan pemahaman di rantau kita bukan sahaja untuk filem cereka tetapi juga filem dokumentari ASEAN, yang boleh dikongsikan supaya penonton lebih mengenali negara jiran mereka
Dalam pada itu Karim juga menyampaikan bahawa kementerian menyediakan geran kepada pengiat seni yang ingin menghasilkan filem dan penggambaran di Serawak.

Artikle Berkaitan :>

AIFFA 2023 lebih gempak dengan adanya bintang K-pop!

(Visited 59 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button