Ekonomi

12 syarikat Malaysia antara berprestasi terbaik di Asia Tenggara

SEBANYAK 12 syarikat Malaysia telah disenaraikan sebagai antara 15 syarikat berprestasi terbaik di Asia Tenggara dalam tempoh lima bulan pertama tahun ini, menurut Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli.

Beliau berkata, pemantau ekonomi telah menyenaraikan saham 15 syarikat yang mencatatkan keuntungan paling ketara di Asia Tenggara, 12 daripadanya adalah syarikat Malaysia, menunjukkan negara itu kembali ke landasan di bawah pentadbiran kerajaan perpaduan.

“Kami mempunyai kestabilan politik, dan kami mula melihat tanda-tanda peningkatan ekonomi.

“Jika ini berterusan, unjuran mencadangkan menjelang 2027 atau 2028, Malaysia boleh diiktiraf dan diisytiharkan sebagai negara maju,” katanya kepada pemberita pada majlis pelancaran jentera kerajaan perpaduan bagi Pilihan Raya Kecil Sungai Bakap di Nibong Tebal malam tadi.

Rafizi juga bercakap mengenai harga minyak dan pelaksanaan subsidi diesel yang disasarkan, dengan menyatakan bahawa pada masa lalu, harga minyak mencapai RM1.90 seliter dan subsidi kerajaan adalah RM3 bilion daripada bajet lebih RM200 bilion.

“Kini, subsidi RM60 bilion dan harga minyak mentah berada pada AS$80. Kita tidak boleh membina sekolah, kita tidak boleh menaikkan gaji, dan subsidi memberi manfaat kepada orang kaya.

“Bukankah lebih baik kita mengalihkan subsidi itu kepada kenderaan awam, lori kecil, peniaga, malah orang biasa asalkan mereka mempunyai kenderaan diesel, dan mereka yang berpendapatan bawah RM100,000 setahun juga mendapat RM200 sebulan,” katanya.

Rafizi berkata pelaksanaan subsidi diesel bersasar juga membantu kerajaan mengagihkan dana subsidi terus kepada isi rumah yang memerlukan setiap bulan dan bukannya membayar berbilion ringgit kepada syarikat minyak.

Semalam, menteri kewangan kedua Amir Hamzah Azizan mengumumkan harga diesel di semua stesen runcit di semenanjung ditetapkan pada RM3.35 seliter, iaitu harga pasaran tanpa subsidi, mulai 12.01 pagi.

Di bawah Budi Madani, bantuan tunai RM200 sebulan disediakan untuk pemilik kenderaan diesel persendirian, petani kecil, dan pekebun komoditi kecil. – SM

(Visited 12 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button