Politik

Zaid lihat institusi rosak sebagai punca sebenar rasuah

PETALING JAYA: Bekas menteri undang-undang Zaid Ibrahim menggesa pengiktirafan bahawa “institusi awam yang rosak” mesti diperbaiki untuk memberi makna kepada usaha memerangi rasuah.

“Institusi awam kita korup,” katanya, sambil menambah bahawa ia tidak cukup untuk menghukum individu yang tercemar.

Beliau mengulas gesaan bekas ketua hakim negara Abdul Hamid Mohamad kepada presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi dan penasihat Barisan Nasional (BN) Najib Razak supaya berundur daripada jawatan mereka bagi membersihkan BN daripada kesan rasuah yang dikaitkan dengan mereka.

“Hanya menukar dan menghukum individu tidak akan membuat banyak perbezaan,” kata Zaid.

“Individu datang dan pergi, tetapi jika anda mahu kerajaan yang stabil dan kurang rasuah, institusi mesti bebas daripada rasuah untuk memastikan semua orang terkawal.”

Beliau berkata, masalah utama ialah institusi di negara ini cacat dan tidak beroperasi mengikut undang-undang.

“Ada institusi yang tidak sepatutnya terlibat dalam perniagaan dan usaha mencari wang seperti perkayuan dan syarikat telekomunikasi. Terdapat orang dalam institusi yang tidak sepatutnya membeli saham atau melakukan perjalanan mewah.”

Beliau berkata adalah penting bagi institusi penting seperti polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) diselia oleh suruhanjaya bebas yang akan bertanggungjawab kepada Parlimen.

“Janganlah kita mengelak isu itu dengan bercakap tentang perkara yang mudah. Bercakap tentang gajah di dalam bilik.

“Bercakap tentang bagaimana Parlimen mesti mengikut undang-undang mengesahkan semua pelantikan penting seperti ketua pesuruhjaya SPRM, ketua polis negara, ketua setiausaha kerajaan dan gabenor Bank Negara antara lain,” katanya.

 

(Visited 115 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button