Luar Negara

Turki sentiasa berdiri bersama Palestin

PRESIDEN Turki Tayyip Erdogan mengutuk sekeras-kerasnya campur tangan Israel ke atas jemaah di Masjid Al-Aqsa, Baitulmaqdis dan ancaman terhadap status dan semangatnya.

Komen Erdogan dibuat dalam usaha Turki dan Israel membaik pulih hubungan mereka yang telah lama tegang, sebagai sebahagian daripada serangan azimat serantau yang dilancarkan oleh Ankara pada 2020.

Jumaat lalu, sekurang-kurangnya 152 rakyat Palestin cedera dalam pertempuran dengan polis rusuhan Israel di dalam perkarangan masjid Al-Aqsa.

Kebanyakan kecederaan rakyat Palestin disebabkan oleh peluru getah, bom tangan dan dipukul dengan kayu polis, kata Bulan Sabit Merah Palestin.

“Saya mengutuk sekeras-kerasnya campur tangan Israel terhadap jemaah di Masjid Al-Aqsa dan kami akan menentang provokasi dan ancaman terhadap status atau semangatnya,” kata Erdogan di Twitter yang memberitahu rakan sejawatannya dari Palestin, Mahmoud Abbas, Ahad lalu.

“Turki sentiasa berdiri bersama Palestin,” tambahnya.

Jelasnya beliau telah membincangkan perkembangan di Al-Aqsa dengan Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Antonio Guterres.

“Campur tangan dan provokasi Israel adalah satu perkara yang tidak boleh diterima” katanya.

Pada masa sama Erdogan turut membincangkan kemungkinan langkah bersama yang perlu dilakukan untuk keamanan serantau.

Terdahulu, Turki telah melancarkan pelbagai inisiatif dalam Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) terhadap tindakan Israel kepada Palestin dan dasarnya mengenai Baitulmaqdis atau statusnya. – REUTERS – SM

(Visited 234 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button