Ekonomi

Top Gloves tangguh penyenaraian di bursa saham Hong Kong

KUALA LUMPUR: Top Glove Corp Bhd mengesahkan penangguhan penyenaraian yang dirancangnya, ia tidak tergesa-gesa untuk menyenaraikan syarikat itu di Bursa Saham Hong Kong (HKEX).

Pengilang sarung tangan itu berkata disebabkan perubahan perkembangan dalam industri dan keadaan pasaran ekuiti semasa, ia telah memutuskan untuk memberi lebih banyak masa untuk meneruskan penyenaraian di Hong Kong.

“Keputusan kami sentiasa untuk faedah jangka panjang syarikat dan pemegang kepentingan kami,” katanya hari ini.

Menurut Reuters, Top Glove telah menangguhkan rancangan untuk mengumpul AS$347 juta dalam penyenaraian Hong Kong berikutan ketidaktentuan pasaran yang meningkat selepas pencerobohan Rusia ke atas Ukraine, kata pengarah urusannya Datuk Lee Kim Meow.

Top Glove mempunyai penyenaraian utama di Kuala Lumpur dan menengah di Singapura, dan telah merancang penyenaraian Hong Kong untuk meluaskan pangkalan pelaburnya.

Pada Disember tahun lepas, pemegang saham Top Glove telah meluluskan penyenaraian dua utama di HKEX.

Resolusi itu merangkumi cadangan terbitan saham baharu sehingga 793.5 juta saham Top Glove baharu, termasuk tambahan 103.5 juta saham baharu yang mungkin diterbitkan di bawah opsyen lebihan peruntukan jika dilaksanakan sepenuhnya.

Top Glove berkata ia lebih awal merancang untuk disenaraikan di HKEX menjelang suku pertama 2022.

Ia berkata penyenaraian itu akan mewujudkan platform global yang diperluas, membolehkan kumpulan itu mengumpul anggaran RM2.2 bilion modal untuk pertumbuhan perniagaan.

Top Glove ditutup tiga sen lebih rendah atau 1.58 peratus kepada RM1.87 pada Selasa.

 

(Visited 163 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button