Rencah Hidup

Rahsia Tok Pora kekal sihat pada usia 104 tahun

AMALAN mengambil ulam-ulaman, hanya makan ikan yang direbus dan bakar serta mengelak menu bergoreng menjadi resipi rahsia buat wanita ini kekal sihat pada usia lebih 100 tahun.

Sepora Amin, 104, berkata dia percaya pilihan menu sihat serta kehidupan aktif yang diamalkan sejak usia remaja membantu dirinya untuk terus kekal sihat tanpa sebarang masalah kesihatan.

“Sejak muda lagi saya memang aktif turun ke laut untuk menangguk udang siring dan mencari siput, aktiviti tersebut diteruskan selepas berkahwin untuk membantu Allahyarham suami.

“Selain itu saya amalkan makan pucuk kayu seperti pucuk cemumar, pucuk kaduk, pucuk palas atau apa sahaja pucuk kayu yang boleh dimakan. Ikan pula direbus atau bakar kerana saya memang tidak suka makan masakan rendang atau bergoreng,” kata ibu tunggal ini.

Sepora atau dikenali dengan panggilan Tok Pora berkata demikian kepada pemberita selepas menerima kunjungan Ketua Pengarah Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) Jamaludin Othman di rumahnya di Kampung Telok Berembang, Pulau Tuba di Langkawi hari ini.

Kisah Tok Pora yang masih kuat turun ke laut pada usia emas untuk menangguk udang siring dan mencari siput tular di media sosial baru-baru ini.

Bercerita lebih lanjut Tok Pora, ibu kepada enam cahaya mata ini mengakui kadangkala anaknya menasihati beliau supaya tidak turun ke laut atas faktor usia.

“Kadangkala saya tak ikut juga nasihat mereka, saya ni tak boleh duduk saja nanti sakit sebab tak keluar peluh rasa nak demam saja lagi pun bukan tiap hari ke laut bergantung kepada keadaan. Tapi bila ke laut menyauk udang atau mencari siput diri ini rasa sihat sebab saya boleh buat aktiviti yang disukai,” katanya sambil menambah udang yang ditangguk dijadikan belacan.

Sementara itu, Jamaludin berkata LKIM akan membantu dari segi peralatan menangguk udang dan pembungkusan hasil laut yang dihasilkan Tok Pora.

“Mana-mana individu yang menjalankan aktiviti penangkapan ikan atau memproses hasil laut adalah kumpulan sasar LKIM yang wajar diberikan perhatian untuk pemberian bantuan.

“Tok Pora ini boleh kita bantu dari segi peralatan untuk menangguk udang dan peralatan mekanisasi ataupun pembungkusan lebih sesuai untuk bantu supaya kualiti hasil produk laut dapat diperbaiki, diperkemas seterusnya dapat tingkatkan hasil pendapatan,” katanya. – BERNAMA

(Visited 374 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button