Luar Negara

Tiktok tutup operasi di India, ribuan pekerja dibuang

Syarikat media sosial China, Bytedance, yang memiliki aplikasi Tiktok dan Helo, telah mengumumkan penutupan perniagaannya di India berikutan sekatan berterusan terhadap perkhidmatannya di negara itu.

Ketua global Tiktok Vanessa Pappas dan naib presiden untuk penyelesaian perniagaan global Blake Chandlee dalam e-mel bersama kepada pekerja telah menyampaikan keputusan syarikat mengurangkan jumlah pekerja di India.

Para eksekutif menyatakan ketidakpastian mengenai kemunculan semula syarikat itu ke India tetapi menyatakan harapan untuk melakukannya pada masa akan datang.

“Walaupun kami tidak tahu bila kami akan kembali di India, kami yakin akan  dan ingin melakukannya pada masa-masa akan datang,” kata e-mel itu.

Menurut sumber di Bytedance, syarikat itu mengadakan mesyuarat pada hari Rabu mengenai penutupan perniagaan India.


Jurucakap Tiktok mengatakan syarikat itu telah berusaha untuk mematuhi perintah kerajaan India yang dikeluarkan pada 29 Jun 2020 dan terus berusaha agar aplikasinya mematuhi undang-undang dan peraturan tempatan.

“Oleh itu, sangat mengecewakan bahawa dalam tujuh bulan berikutnya, di sebalik usaha kami, kami tidak diberi petunjuk yang jelas tentang bagaimana dan bila aplikasi kami dapat dikembalikan. Sangat menyesal kerana setelah menyokong lebih dari 2,000 pekerja kami di India selama lebih dari setengah setahun, kami tidak mempunyai pilihan selain untuk mengecilkan jumlah tenaga kerja kami.

“Kami berharap dapat menerima peluang untuk melancarkan semula TikTok dan menyokong ratusan juta pengguna, artis, pencerita, pendidik dan penghibur di India,” kata jurucakap itu.

Kerajaan India telah menyekat Tiktok dan Helo bersama dengan 59 aplikasi pada bulan Jun dan selanjutnya telah memberitahu kepada syarikat bahawa perintah sekatan itu akan diteruskan.

(Visited 136 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button