Luar Negara

Tidak perlu disembunyikan lagi, Covid-19 meningkat kembali di AS

Kemasukan ke hospital angkara COVID-19 semakin meningkat di A.S. sejak sebulan yang lalu apabila varian coronavirus baharu dikatakan sedang merebak.

Menurut data Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), kemasukan mingguan COVID-19 di hospital meningkat lebih daripada 17 peratus minggu lalu, dengan lebih daripada 22,500 kemasukan hospital baharu.

Ini bermakna kemasukan ke hospital baharu telah melepasi kemuncak yang dilihat semasa gelombang musim panas lewat di A.S.

Trend itu dijangka memandangkan perjalanan percutian dan perhimpunan tertutup cenderung meningkatkan penyebaran COVID-19.

CDC berkata dalam laporan yang diterbitkan pada hari Jumaat bahawa aktiviti COVID-19, selesema dan RSV semuanya meningkat, tetapi agensi itu menambah bahawa penghunian katil hospital kekal stabil secara nasional.

“Jumlah penyakit pernafasan (demam ditambah batuk atau sakit tekak) menyebabkan orang ramai mendapatkan penjagaan kesihatan meningkat atau meningkat di kebanyakan kawasan di negara ini,” kata CDC.

Mengenai coronavirus, lawatan jabatan kecemasan adalah yang tertinggi dalam kalangan bayi dan orang dewasa yang lebih tua, menurut agensi itu.

A.S. baru-baru ini telah melihat kemunculan subvarian omikron baharu yang dipanggil JN.1, yang merupakan subgarisan BA.2.86, atau “pirola.”

Menurut anggaran CDC, JN.1 bertanggungjawab untuk lebih daripada 21% jangkitan baharu dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengklasifikasikan JN.1 sebagai varian minat memandangkan bilangan mutasinya yang besar. Tetapi ia menilai risiko kesihatan awam kedua-dua BA.2.86 dan JN.1 sebagai rendah.

Walaupun vaksin dijangka berfungsi pada kedua-dua strain, hanya 16% daripada orang dewasa A.S. telah menyingsingkan lengan mereka untuk suntikan COVID-19 terkini, menurut data tinjauan nasional.

(Visited 59 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button