Ekonomi

Tesla terima 146,000 tempahan untuk Tesla Cybertruck

Tesla telah menerima 146,000 tempahan untuk Tesla Cybertruck, menarik kira-kira $ 14.6 juta dalam bentuk deposit hanya dua hari selepas CEO syarikat itu Elon Musk melancarkan kenderaan futuristik dan bersudut itu.

Tempahan memerlukan deposit $ 100 yang boleh dikembalikan. Berapa banyak deposit tersebut akan ditukar kepada pesanan sebenar untuk trak, yang kini berharga antara $ 39,900 dan $ 69,900, adalah mustahil untuk diramal.

Dan kemungkinan akan terdapat banyak spekulasi dalam tempoh dua tahun akan datang. Pengeluaran varian tri-motor cybertruck dijangka bermula pada akhir 2022, kata Tesla.

Musk tweet pada hari Sabtu bahawa 146,000 pesanan Cybertruck telah dibuat setakat ini. Daripada jumlah tersebut, 41% memilih pilihan tri-motor yang paling mahal dan 42% pelanggan masa depan memilih versi dual motor. Baki 17% memilih model motor tunggal paling murah.

The Tesla Cybertruck, dirasmikan Musk dalam gaya dramatik di Pusat Rekaan Tesla di Hawthorne, Calif., telah memberi polarisasi dengan skeptis yang menumpahkan kritikan dan penyokong yang menolaknya dalam bentuk yang baik.

Malah peminat Tesla di acara Cybertruck, yang dihadiri oleh TechCrunch, seolah-olah koyak dengan beberapa pihak memuji dan yang lain berharap Musk telah menciptakan sesuatu yang lebih konvensional.

Kenderaan yang diperbuat daripada keluli tertempa sejuk dan mempunyai kaca perisai yang retak dalam satu demonstrasi dan penggantungan udara adaptif.

Tesla berkata ia akan menawarkan tiga varian cybertruck. Versi termurah, model motor dan pacuan roda tunggal, akan menelan belanja $ 39,900, mempunyai kapasiti menunda sebanyak 7,500 pound dan lebih dari 250 batu jarak. Versi pertengahan akan menjadi pemacu semua pacuan dua motor, mempunyai kapasiti menunda lebih dari 10,000 pound dan dapat melakukan perjalanan lebih dari 300 batu dengan satu pertaruhan. Model AWD motor dual berharga $ 49,900.

Versi ketiga akan mempunyai tiga motor elektrik dan pemanduan semua roda, kapasiti menunda 14,000 pound dan jarak bateri lebih daripada 500 batu. Versi ini, dikenali sebagai “tri motor,” berharga $ 69,900.

(Visited 60 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.
Back to top button