Nasional

Ribuan serbu Tesla

Sesi temuduga ‘walk-in’ Tesla Malaysia yang diiklankan sebelum ini diserbu ribuan orang ramai hari ini.

Difahamkan sesi temuduga yang bermula dari jam 12 tengah hari sehingga 4 petang itu diadakan di pejabat Cyberview Sdn Bhd yang terletak di Persiaran Apec, Cyberjaya.

Bagaimanapun seawal jam 10.00 pagi lagi ribuan pencari kerja dilihat mula beratur sehingga mengakibatkan kesesakan berlaku.

Pada kira-kira jam 12.30 tengah hari, penganjur mula memaklumkan hadirin bahawa mereka tidak akan dapat bertemu semua orang dalam barisan. Sebaliknya, mereka meminta orang lain dalam barisan untuk melepaskan resume mereka. Hari pengambilan walk-in hari ini dijadualkan antara 12.00 tengah hari hingga 4.00 petang dan sudah ada giliran pada 10.00 pagi ini.

Sebelum ini Tesla Malaysia mengiklankan pengambilan pekerja untuk operasi ibu pejabatnya yang pertama di negara ini.

Menerusi iklan itu, lima perjawatan dibuka kepada orang awam iaitu penasihat jualan, penasihat jualan perusahaan, penasihat penghantaran, pakar sokongan pelanggan dan penasihat perkhidmatan.

Awal Mac lalu, Tesla mengumumkan akan membuka sebuah ibu pejabat di Malaysia menerusi Pusat Pengalaman dan Pusat Servis Tesla.

Ia susulan Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI) telah meluluskan permohonan Tesla untuk mengimport Kenderaan Bateri Elektrik (BEV) ke negara ini.

Selain lima jawatan yang diiklankan untuk hari pengambilan masuk, Tesla Malaysia juga menerima permohonan untuk pelbagai jawatan di platform dalam taliannya. Syarikat itu juga mengambil Pentadbir Pejabat, Jurutera Pengindustrian Pembekal (Pembelian), Akauntan Kanan, Juruteknik Sokongan IT Desktop dan Pakar Operasi Penghantaran.

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button