Ekonomi

Tengku Zafrul: PPN adalah cahaya yang akan memandu Malaysia keluar dari terowong pandemik

Malaysia bukan “negara yang gagal” dan tidak menuju ke arah itu, kata Menteri Kewangan dan Menteri Penyelaras Pelan Pemulihan Nasional (PPN), Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz.

Dalam tulisan pendapat yang dikeluarkan oleh Straits Times Singapura hari ini, dia mengatakan penilaian itu tidak adil dan cacat kerana gagal mengambil kira peningkatan kadar vaksinasi Malaysia dan pelbagai pakej bantuan kerajaan yang katanya telah membantu berjuta-juta orang.

Dia juga mengatakan pengkritik yang menggunakan gerakan “bendera putih” sebagai tolok ukur untuk mengukur prestasi pemerintah ketinggalan.

“Rujukan kepada ‘gerakan bendera putih’ sebagai bukti lebih jauh (dan mungkin berdasarkan media sosial) mengenai keadaan kenegaraan yang gagal tidak hanya kehilangan titik bahawa demokrasi masih hidup dan baik di Malaysia, tetapi juga gagal sepenuhnya untuk menghargai konteks sejarah dan sosio- jiwa politik rakyat Malaysia.

“Saya yakin bahawa banyak saintis sosial dan politik merasa bingung dengan bagaimana satu kempen penjagaan masyarakat (dan mungkin juga perbualan media sosial) untuk membantu mereka yang memerlukan dapat disamakan dengan keadaan kenegaraan yang gagal.

“Faktanya jelas: Walaupun dibebani hutang warisan dan isu struktur sosio-ekonomi, serta ketidakpastian politik, RM38 bilion berjaya dikeluarkan dalam bentuk bantuan langsung dan subsidi tahun lalu, sementara RM45 bilion diperuntukkan untuk tahun ini , dengan baki RM28 bilion masih belum dikeluarkan, ”katanya.

Memetik laman penjejakan World In Data Covid-19, Tengku Zafrul berkata, Malaysia adalah salah satu negara terkemuka di dunia untuk operasi harian yang melebihi China, United Kingdom, Perancis dan Jerman pada 10 Julai.

Dengan lebih banyak vaksin yang akan tiba bulan ini, lebih banyak populasi Malaysia akan diberi vaksin, dan pada akhir tahun, 80 peratus populasi dewasa akan divaksinasi dan lebih banyak negeri dapat beralih ke Tahap Dua dari PPN, tambahnya.

“Ditambah dengan usaha untuk menyempurnakan pengurusan kes Covid-19 kami saat ini, meningkatkan vaksinasi dan mendukung yang rentan, jelas bahawa ini bukan tanda-tanda negara menuju ke arah negara yang gagal, tetapi negara yang bertekad untuk melawan ibu dari semua pandemik.

“Pada masa ini, tidak ada jalan keluar yang sempurna untuk memungkinkan kita keluar dari tekanan dan menghambat penutupan kunci untuk selamanya. Walaupun begitu, kita yakin strategi yang disusun dalam PPN tidak hanya mewakili cahaya di ujung terowong, tetapi juga cahaya yang akan membimbing kita keluar dari terowong, ”tambahnya.

(Visited 254 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button