Ekonomi

Techna-X meterai perjanjian bersama tiga pihak berkepentingan bagi projek teknologi tenaga boleh baharu

Techna-X Berhad (TECHNA-X) hari ini mengumumkan pemeteraian perjanjian tiga pihak berkepentingan bagi projek teknologi tenaga boleh baharu (TBB) untuk membangunkan ladang mikroalga seluas 85 ekar.

Projek pecah tanah itu memberi tumpuan kepada pertanian mikroalga dan pengeluaran biofuel alga menerusi kerjasama antara Techna-X Aerobeidou Sdn. Bhd. (TASB), MYKO Global Sdn. Bhd. (MYKO) dan RTA E&C Sdn. Bhd. (RTA).

TASB, anak syarikat milik penuh TECHNA-X, adalah rakan pelabur dan teknologi untuk projek ini dan matlamatnya adalah untuk membangunkan ladang mikroalga seluas 85 ekar dengan pelaburan sebanyak AS $ 120 juta, menjangkakan pengeluaran akan bertahan selama sekurang-kurangnya 30 tahun. 

Dalam perjanjian tiga pihak itu, MYKO, penyedia teknologi, akan menguruskan kemudahan itu dan memastikan pengeluaran minimum 36,000 tan metrik minyak alga mentah untuk biofuel setahun.  Jumlah ini dijangka menjana pendapatan tahunan bersih kira-kira AS$ 40 juta.  

Projek ini bertujuan untuk menanam mikroalga dan mengekstrak minyak alga mentah daripadanya, memanfaatkan teknologi dan paten MYKO, dan kepakaran kejuruteraan, perolehan, pembinaan dan pentauliahan RTA dan TASB akan bertindak sebagai pelabur dan rakan teknologi Internet of Things. 

“Sejajar dengan komitmen strategik kami untuk menjadi sebahagian daripada penyelesaian untuk perubahan iklim, TECHNA-X mengiktiraf peranan kritikal tenaga boleh diperbaharui dan teknologi penangkapan karbon.   Penglibatan kami dalam projek ini membuktikan kesungguhan kami untuk menyumbang kepada agenda perubahan iklim global dan membantu mencapai matlamat neutral karbon,” kata Pengerusi Eksekutif TECHNA-X, Tunku Naquiyuddin ibni Tuanku Ja’afar.    

Sektor tenaga boleh diperbaharui adalah bidang yang berkembang pesat, dan biofuel mikroalga mewakili bidang peluang yang ketara.

Penguatkuasaan program Standard Bahan Api Boleh Diperbaharui (RFS) di AS baru-baru ini, bersama-sama dengan program serupa di Jerman, UK dan Brazil, telah memberi tumpuan kepada kepentingan bahan api boleh diperbaharui GHG rendah dalam menangani perubahan iklim.  

Tambahan pula, komitmen baru-baru ini oleh syarikat penerbangan dunia untuk mencapai pelepasan karbon sifar bersih menjelang 2050 telah meningkatkan permintaan bahan api penerbangan mampan (SAF). 

Microalgae adalah penyelesaian yang kuat dalam hal ini, sebagai satu set organisma yang merupakan bentuk kehidupan tertua di Bumi dan mampu menukar cahaya matahari, CO2, dan mikro-dos nutrien menjadi minyak dengan lebih cekap daripada tanaman lain.  

Selain itu, alga boleh menyerap sehingga 3 kali berat badan mereka CO2, menyumbang dengan ketara kepada usaha penangkapan karbon.  Satu tan minyak alga yang dihasilkan boleh merampas 2.2 tan CO2. 

Ini akan mewujudkan dan membangunkan kaedah inovatif untuk penanaman alga – Alga-Modular Automated Plantation (A-MAP) – yang menggunakan reka bentuk kolam sarang lebah yang unik untuk membolehkan penuaian strain mikroalga bukan GMO berkepadatan tinggi dan automatik. 

Sistem ini memberikan hasil yang lebih tinggi secara eksponen pada skala perindustrian pada kos pengeluaran yang berdaya maju secara komersial, menjadikannya pelaburan yang mesra alam dan ekonomi yang kukuh. 

Perjanjian ini membolehkan TECHNA-X bekerjasama dengan syarikat penanaman alga yang pertama dan kini di dunia yang diperakui oleh Pensijilan Karbon Kelestarian Antarabangsa (ISCC), menandakan komitmen kami untuk mengurangkan pelepasan GHG, menggalakkan penggunaan tanah yang mampan, kebolehkesanan, perlindungan biosfera semula jadi, dan memastikan kelestarian sosial. 

RTA, kontraktor kejuruteraan, perolehan, pembinaan, dan pentauliahan (EPCC), akan mengawasi pembinaan dan operasi ladang. 

“Cadangan pelaburan ini merupakan langkah penting bagi TECHNA-X menjadi sumber bahan api mampan hijau.  Penanaman mikroalga dan pengekstrakan biofuel bahan api menawarkan potensi besar untuk pertumbuhan sosio-ekonomi.   Ini disebabkan oleh pelbagai sebab, termasuk keperluan kawal selia untuk penggunaan biofuel di beberapa negara, peranan mikroalga dalam penjujukan karbon serta teknik penanaman inovatif yang ditawarkan oleh proses A-MAP yang dipatenkan MYKO.

“Ini bukan sahaja inisiatif ESG utama tetapi terdapat sinergi luar biasa dengan memanfaatkan kepakaran TECHNA-X dalam Pertanian IOT untuk menyediakan ladang mikroalga berkemampuan IR4.0 yang pertama. Dengan menyesuaikan komponen teras dalam platform digital dan AI kami, pelbagai teknologi boleh membantu meningkatkan kecekapan operasi, mengurangkan tenaga kerja dan meningkatkan hasil,” kata Ketua Pegawai Teknologi TECHNA-X, Vince Ng.      

 Selepas kejayaan penggunaan modul seluas 85 ekar pertama, TASB akan mempunyai hak penolakan pertama untuk memperluaskan perjanjian pembangunan dengan MYKO pada syarat yang sama. – SM

(Visited 59 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button